Vznikla Moravská a Slezská pirátská strana, Piráti se distancují

16.08.2018 16:16

Na Ministerstvu vnitra se registrovala Moravská a Slezská pirátská strana, chce se stát alternativou k parlamentní České pirátské straně. ČTK o tom dnes informoval zmocněnec přípravného výboru nové strany Karel Světnička, podle něhož uskupení postavilo dva kandidáty do letošních senátních voleb. Česká pirátská strana se od vzniku nové strany distancuje a chystá se Světničkovi odebrat status registrovaného příznivce.

Vznikla Moravská a Slezská pirátská strana, Piráti se distancují
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Ministerstvo vnitra zaregistrovalo Moravskou a Slezskou pirátskou stranu dnes. Uskupení má oficiální zkratku MS Piráti a sídlí v Praze 6. „Je to reakce na současnou politiku a zaměření České pirátské strany,“ uvedl ke vzniku nové strany Světnička.

Světnička ČTK řekl, že Moravská a Slezská pirátská strana postavila kandidáty do Senátu ve volebních obvodech Rokycany a Karviná. V Rokycanech bude kandidovat bývalý politický vězeň Michal Drabík, v Karviné Světnička. Obě kandidatury byly podány za politickou stranu. Podle Světničky by neměl být problém, že byla strana registrována až dnes, přestože lhůta pro podání kandidatury byla do 31. července. Do pátku totiž běží lhůta, v níž je možné opravit případné chyby u kandidátů.

Podle mluvčí České pirátské strany Karolíny Sadílkové byl Světnička jedním z registrovaných příznivců parlamentního uskupení. Usiloval také o to, aby ho Piráti nasadili do senátních voleb. „Při snaze získat nominaci na senátní kandidátku za Piráty v Moravskoslezském kraji však obdržel nula hlasů z 20. I tento zcela jasný neúspěch patrně vedl k jeho údajné aktivitě či spíše manipulativní snaze o založení jakési moravské odnože Pirátské strany. Česká pirátská strana se tímto distancuje od těchto aktivit zmíněného Karla Světničky a dementuje veškerá jeho smyšlená vyjádření,“ uvedla na dotaz ČTK Sadílková.

„S aktivitami pana Světničky nemají Piráti nic společného,“ dodala Sadílková. „Nyní ještě bude u pana Světničky zahájen proces odebrání statutu registrovaného příznivce,“ sdělila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…