Vzpomínková akce na Václavském náměstí připomene výročí atentátu

27.05.2012 6:23

Pražané i zájemci z celé země si v neděli mohou na pražském Václavském náměstí připomenout dnešní 70. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Vzpomínková akce na Václavském náměstí připomene výročí atentátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uctění památky Heydrichových atentátníků

Vzpomínková akce má název Protektor smrti. Podle pořadatelů je jejím hlavním záměrem připomenout nové generaci, že pokud by se naplnily likvidační plány českého národa, neexistovali by jejich rodiče, a tím i oni sami.

Záštitu nad akcí převzali ministr obrany Alexandr Vondra s místopředsedou Senátu Přemyslem Sobotkou. Jak na svých stránkách informuje ministerstvo obrany, návštěvníkům se otevře výstava informující o hlavních událostech od září 1941, kdy Heydrich přišel do Prahy, až po léto a podzim 1942, kdy nacistický režim rozpoutal nejtěžší represe vůči českému obyvatelstvu jako odvetu za úspěšně provedený atentát. 

K vidění i Heydrichův Mercedes

K vidění bude například jízdní kolo, které bylo po atentátu vystaveno v jedné z výloh právě na Václavském náměstí. Na velkoplošných panelech budou dokumenty a fotografie z archivů Vojenského historického ústavu. V centru expozice bude Heydrichův Mercedes 320 C nebo například figuríny v uniformách československých vojáků v Británii.

reklama

autor: adr, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …