Vztek na Lidl za „české“ mléko. Vypluly triky s jídlem z Ukrajiny

11.05.2023 14:35

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza nedávno oceňoval, že se daří prostřednictvím privátních značek supermarketů dostávat do celého světa české výrobky a jmenoval, že je největším vývozcem českých privátních značek supermarket Lidl. Poukázal přitom i na české mléko Pilos. Agrární komora ČR jeho slova vztáhla i na ostatní výrobky této privátní značky Lidlu a podívala se, zdali jsou také z českého mléka. „Jogurt: Polsko. Smetana: Německo. Kefír: Německo. Máslo: Německo. Eidam: Polsko,“ dočetli se agrárníci. Prouza je obvinil ze lži. Vztek na řetězec Lidl vyvrcholil tím, že na povrch vypluly triky s jídlem z Ukrajiny. To se prý tajně přebaluje a dle Prouzy o tom členové Agrární komory ČR dobře ví.

Vztek na Lidl za „české“ mléko. Vypluly triky s jídlem z Ukrajiny
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Lidl, Německo

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28095 lidí
O privátních značkách supermarketů hovořil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza již v dubnu, kdy si pochvaloval spolupráci se supermarketem Lidl, který stejně jako Kaufland spadá do německé skupiny Schwarz-Gruppe.

„Dobrých zpráv není nikdy dost, tak jsem rád, že se mohu o jednu podělit. Díky spoustě skvělých českých potravinářů se dostávají české potraviny v privátních značkách do celého světa,“ oznámil Prouza na svých sociálních sítích a poukázal, že má být největším vývozcem českých privátních značek právě Lidl.

V přiložené grafice následně uvedl, že za rok 2021 šlo o expert českých výrobků do zahraničí ve výši 11,2 miliardy a roku následujícího již stoupl o 28 % na 14,3 miliardy. Podílet se na tomto exportu mělo 186 dodavatelů a výrobky z Česka putovaly až do 29 zemí v Evropě a do Spojených států.

Prouzových oslavných slov si povšimla Agrární komora České republiky a označila jej za „lobbistu supermarketů“ a k oslavě jeho padesátých narozenin mu odeslala dárkový koš plný výrobků značky Pilos, „aby věděl, co obhajuje“.

„Nedávno totiž o této privátní značce jednoho obchodního řetězce tak básnil, jak je pro české dodavatele skvělá, až je tak skvělá, že velká část mlékárenských výrobků Pilos je naopak vyráběna mimo Česko. Asi z lásky k Česku. Pane Prouzo, upřímně vám přejeme k padesátinám všechno nejlepší, pevné zdraví a také více selského rozumu a méně vymýšlení pohádek a nepravd proti českým zemědělcům a potravinářům. I když… chápeme, jste za to jistě dobře placený,“ doplnili agrárníci.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR reagoval po svém a ocenil, že se Agrární komora ČR dárkem trefila do jeho gusta. „Když chce někdo někomu popřát, obvykle vybere jako dárek něco, na co je pyšný. Musím proto pogratulovat kolegům z Lidlu, že Agrární komora ČR považuje jejich privátku Pilos za nejlepší potraviny v Česku,“ pošťouchl též agrární organizaci.

Později doplnil, že by tento dárek byl „vtipný, jen kdyby kolegové z agrární komory nelhali“. „Bavili jsme se totiž původně o mléku Pilos, které vždy bylo a je české. A agrární komora teď najednou mluví o ‚mléčných výrobcích‘, místo toho, aby se za svou lež omluvili. Škoda. Takhle se smysluplná diskuse vést nedá,“ vysvětlil, že měl na mysli v debatách o českém původu pouze mléko značky Pilos, nikoliv všechny mléčné výrobky této privátní značky Lidlu.


K doporučení Agrární komory ČR, aby lidé raději dávali přednost českým produktům a raději se vyhnuli těm, které jsou vyráběny mimo Evropskou unii, a to včetně těch ukrajinských, v němž stálo, že dochází k „přebalování zboží“ a vzniká tak fiktivní země původu ještě připojil, že to je dění, o které „řada členů agrární komory něco ví“. „Jen mě překvapuje, že takto veřejně útočí na své členy…“ překvapilo jej, že o falšování informovala sama Agrární komora ČR, jejíž členové jsou dle Prouzy v popisované praxi znalí věci.

Agrární komora ČR na to opět vytáhla značku Pilos a opět vše vztáhla na všechny výrobky značky. „Lobbista supermarketů Tomáš Prouza nedávno prohlásil, že mléko pod privátní značkou Pilos jednoho z obchodních řetězců bylo a je z českého mléka a že vždycky obchod dával českým mlékařům jistotu odběru za dobré ceny. Podle nás lobbista Prouza žije mimo realitu. Jediná jistota je, že velká část mlékárenských výrobků Pilos je naopak vyráběna mimo Česko,“ popsala organizace, přestože již předtím Prouza specifikoval, že měl na mysli pouze mléko a nikoliv další mléčné výrobky.

Dle Agrární komory ČR by totiž mohly být české i další výrobky. „Naše mlékárny přitom umí dodávat špičkové výrobky, které jsou velmi kvalitní. Řetězec si ale často vybírá k odběru jen lacinější české výrobky s nižší přidanou hodnotou. Jasně se ukazuje, že obchodní řetězce mají plno řečí o českém původu nabízených výrobků, ale realita mnohdy bývá úplně jiná,“ uvedli agrárníci a přiložili fotografie pořízené z Lidlu, zachycující tamní mléčné výrobky a jejich původ.

Sýr Eidam značky Pilos tak po obrácení ze svého štítku ukázal, že jde o polský výrobek, salámový sýr stejné značky pocházel také od našich severních sousedů a stejně tak i královský sýr Pilos. Ten dorazil do Česka z polského města Radzyń Podlaski, jež se nachází 60 kilometrů od Lublinu.

Také další tři sýry pocházely z Polska, avšak s taveným sýrovým výrobkem přišla změna – ten již byl z Německa. Z Německa do českých poboček Lidlu dorazil i kefír či 82% máslo anebo zahuštěné trvanlivé mléko.

Německá je také 30% smetana ke šlehání. Ta pro změnu pochází z bavorské mlékárny v Neuburgu na Dunaji, které je Čechům známé spíše pro svůj majestátní zámek a historické centrum.

A pak došlo i na selský jogurt, který k nám již neputoval z Bavorska, nýbrž z polského města Łowicz v Lodžském vojvodství. I ten byl, stejně jako ostatní výrobky, opět označen privátní značkou Lidlu Pilos.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…