Z USA: Rusům se drolí vedení. Gerasimov ztrácí kontrolu

08.05.2023 9:20

Washingtonský Institut pro studium války upozorňuje na jednu důležitou slabinu. Na slabinu ve velení, kterou plně obnažil velitel soukromé ruské armády wagnerovců. Rusové se stále připravují na ukrajinskou protiofenzivu a ze Záporoží coby jedné z možných oblastí útoku deportují civilisty. Byly zaznamenány případy, kdy se ruští vojáci převlékli za civilisty a pokusili se oblast předpokládaného útoku opustit. Další velké vlně útoků čelil v noci na pondělí Kyjev.

Z USA: Rusům se drolí vedení. Gerasimov ztrácí  kontrolu
Foto: Repro YouTube The Sun
Popisek: Záběry z ostřelovaného Kyjeva

Válka na Ukrajině neutichá. Zakladatel soukromé ruské armády wagnerovců oznámil, že 7. května dostal od ruského ministerstva obrany příslib, že obdrží munici, kterou potřebuje, aby své muže nemusel stahovat z Bachmutu. Washingtonský institut pro studium války však upozornil, že tuto informaci nebylo možné nezávisle ověřit. Podle institutu nemá ministr obrany Sergej Šojgu páku, jak ovlivnit chování wagnerovců a s Prigožinem musí jednat jako rovný s rovným. A když Prigožin hrozil, že své muže stáhne z Bachmutu, ruské ministerstvo obrany tomuto vydírání pravděpodobně ustoupilo a přislíbilo wagnerovcům vyšší dodávky munice.

Z ukrajinské strany však zaznívá, že Prigožin si možná stěžuje na nedostatek munice, ale ukrajinští obránci prý rozhodně nemohou říci, že by Rusové u Bachmutu polevili v intenzitě palby.

„Tyto události vyvolávají pochybnosti o schopnosti Ruska koordinovat soudržnou obrannou kampaň na celé frontě. Zdá se, že ruské vojenské velení stále častěji deleguje odpovědnost za různé sektory fronty na Ukrajině na různé ruské velitele, zatímco pravomoci velitele celé ofenzívy stále slábnou. Zhoršené schopnosti Gerasimova řídit své velitele pravděpodobně dále omezí schopnost ruské armády vést koherentní operace zahrnující různé oblasti odpovědnosti. ISW již dříve vyhodnotil, že frakční dynamika v ruské armádě ovlivňuje rozhodování v neobvyklé míře a rostoucí eroze ruské velitelské struktury se pravděpodobně ocitá v samoposilující se smyčce zpětné vazby s rostoucím frakcionářstvím ruské armády. ISW hodnotí, že Putin pravděpodobně neodvolá Gerasimova z funkce velitele celé operace z reputačních důvodů, a proto Prigožinovo a Kadyrovovo veřejné podkopávání Gerasimova může mít trvalé dopady na sílu pozice velitele celé operace,“ napsal ISW.

Putin podle institutu chvíli projevuje přízeň některým členům ze svého nejužšího kruhu a po čase se přeorientuje na jiné. Takto své nejbližší spolupracovníky udržuje v určitém napětí.

Podle informací americké zpravodajské stanice CNN se ruské okupační síly v Záporoží připravují na možnou ukrajinskou protiofenzívu a deportují zdejší obyvatelstvo pod záminkou ochrany civilistů před útokem. Byly také zaznamenány případy, kdy se ruští vojáci převlékli za civilisty a pokusili se oblast předpokládaného útoku opustit.

Současně v noci na pondělí dopadly další rakety na Kyjev. Kyjevský starosta Vitalij Kličko oznámil, že několik osob bylo zraněno. Dva lidé skončili v nemocnici.

Podle serveru Kyiv Post mířilo v noci na pondělí na Kyjev přes 30 sebevražedných dronů. Ukrajinská protivzdušná obrana tvrdí, že nad Kyjevem sestřelila 35 ruských dronů.

„Kolem 23.30 se v hlavním městě rozezněly sirény protivzdušné obrany. Zvuky ukrajinské protivzdušné obrany sestřelující drony otřásaly hlavním městem více než tři hodiny. Krátce po třetí hodině byl poplach odvolán. Tato vlna dronů je čtvrtým podobným útokem na hlavní město za pouhých osm dní. V příspěvku na Telegramu to uvedl Serhij Popko, šéf městské vojenské správy,“ uvedl Kyiv Post.

Jinde Rusko v uplynulém dni provedlo 16 raketových úderů, a to v Charkovské, Chersonské, Mykolajivské a Oděské oblasti.

Ruská správa ukrajinského Krymu podle CNN tvrdí, že odrazila nejméně tři další útoky ukrajinských dronů. Vláda v Kyjevě na ruské vládce na Krymu opakovaně dotírá a netají se tím, že jejím konečným cílem je mimo jiné získat poloostrov opět pod svou kontrolu.

CNN také připomněla, že v neděli začaly v ruském hlavním městě zkoušky na každoroční přehlídku ke Dni vítězství, která má připomenout konec druhé světové války. Přehlídku v posledních letech využívá prezident Vladimir Putin jako scénu, na níž se chlubí vojenskou silou Ruské federace.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kam se hrabe na ústup USA z Afgánu. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantigreen , 08.05.2023 12:02:46
To byla perfektní akce, ještě teď Taliban nemá přehled, co vše mu bylo ponecháno.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…