Z celé Ukrajiny půjdete, vzkázala Rusku Británie. Další zločiny

28.04.2022 11:07

Kanadští poslanci jednomyslně prohlásili, že Ruská federace páchá na území Ukrajiny zločiny genocidy. A některé z nich vyjmenovali. Při návštěvě Ukrajiny byl z pohledu na ruská zvěrstva zdrcen také generální tajemník OSN António Guterres, který zlomeným hlasem vyprávěl, že mu v hlavě běží, jak by se asi cítil, pokud by ruské rakety dopadaly na dětský pokoj jeho vnučky.

Z celé Ukrajiny půjdete, vzkázala Rusku Británie. Další zločiny
Foto: Repro Twitter
Popisek: Válka na Ukrajině

Generální tajemník OSN António Guterres po cestě do Moskvy navštívil také Ukrajinu. V Boroďance u Kyjeva si prohlédl zkázu, kterou napáchaly ruské granáty a rakety.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

„Když vidím ty zničené budovy, představím si svou rodinu v jednom z těch domů, které jsou nyní zničené. Vidím své vnučky utíkat v panice,“ řekl. „Válka ve 21, století je absurdní. Válka je zlá, a když vidíte tyto situace, naše srdce samozřejmě zůstává s oběťmi, vyjadřujeme soustrast jejich rodinám," pokračoval Guterres s tím, že vést válku ve 21. století je zcela nepřijatelné.

Britský ministr obrany Ben Wallace naznačil, že by považoval za legitimní, pokud by ukrajinská armáda napadla armádní infrastrukturu na ruském území. Jedním dechem však dodal, že od Velké Británie nedostávají Ukrajinci zbraně s tak dlouhým dosahem, aby s jejich pomocí mohla ohrozit ruskou armádní infrastrukturu.

Ministr obrany k tomu přidal ještě jednu poznámku. Zdůraznil, že ruská armáda musí být vytlačena z celého území Ukrajiny. Takový je cíl Velké Británie.

Mezinárodní společenství „vždy odmítalo uznat ruskou invazi na Krym v roce 2014, takže si myslím, že je to konzistentní,“ řekl Wallace BBC Breakfast.

Obhajoval také rozhodnutí Spojeného království zapojovat se stále více do konfliktu zasíláním další a další vojenské pomoci Ukrajině. Ale vždy tak, aby se zajistilo, že Velká Británie jen posiluje obranu Ukrajiny a na rozdíl od Ruska nemá útočné ambice.

Kanadští zákonodárci mezitím odhlasovali, že zločiny Ruska ve válce na Ukrajině lze nazvat genocidou. Dolní komora pro toto usnesení hlasovala jednohlasně.

„Jednomyslným souhlasem bylo rozhodnuto, že vzhledem k tomu, že existují jasné a dostatečné důkazy o systematických a masivních válečných zločinech a zločinech proti lidskosti spáchaných na ukrajinském lidu ozbrojenými silami Ruské federace pod vedením prezidenta Vladimira Putina a ostatními aktéry v ruském parlamentu... Sněmovna uznává, že Ruská federace páchá genocidu na ukrajinském lidu,“ stojí v prohlášení poslanců.

V usnesení byla popsána masová zvěrstva, úmyslné zabíjení ukrajinských civilistů, násilný přesun ukrajinských občanů na ruské území a „rozšířené případy fyzického ubližování, duševního ubližování a znásilňování“. Naráželi např. na chování ruských vojáků ve městě Buča.

Představitelé Ruské federace opakovaně odmítli, že by se ruští vojáci dopouštěli válečných zločinů či jakýchkoliv jiných válečných zvěrstev. Znovu a znovu zdůraznili, že ruské ozbrojené síly cílí jen a jen na ukrajinskou vojenskou infrastrukturu.

Zvláštní vyslankyně USA pro mezinárodní trestní spravedlnost Beth van Schaacková však také oznámila, že ruští vojáci postříleli skupinu Ukrajinců, kteří se jim chtěli vzdát. Na její slova upozornila CNN.

„Máme věrohodné informace, že ruští vojáci operující v okolí Doněcku popravili Ukrajince, kteří se chtěli vzdát, místo aby je vzali do zajetí,“ uvedla Van Schaacková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…