Z kuloárů ČSSD: Toto prý může Sobotkovi dost znepříjemnit sjezd. Zaorálek a Marksová mohou pohořet. A znepřátelení Chovanec a Dienstbier...

13.03.2015 13:24

Podle informací ParlamentníchListů.cz z kuloárů sociální demokracie nemusí mít 38. sjezd tak hladký průběh, jak by si předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka představoval. A to jak z hlediska volby místopředsedů, tak z hlediska stanov.

Z kuloárů ČSSD: Toto prý může Sobotkovi dost znepříjemnit sjezd. Zaorálek a Marksová mohou pohořet. A znepřátelení Chovanec a Dienstbier...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka a Lubomír Zaorálek na 38. sjezdu ČSSD

Anketa

Ke sjezdu ČSSD: Kterého kandidáta chcete do funkce 1. místopředsedy ČSSD?

hlasovalo: 5281 lidí

O zvolení Sobotky předsedou nikdo nepochybuje. Ale počítá se s tím, že nebude mít stejný výsledek jako Andrej Babiš na celostátním sjezdu ANO.

Dienstbier se nesnáší s Chovancem

Pokud jde o volbu prvního místopředsedy, tak proti sobě kandidují ministr vnitra Milan Chovanec, poslanec Jeroným Tejc a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Podle informací redakce Dienstbier poněkud naštval Sobotku, že kandiduje na prvního místopředsedu (a ne jen na řadového), protože tím může ohrozit hladký průběh voleb místopředsedů. „Dienstbier už nemá podporu. Už za ním nestojí David Rath, jako dřív," řekl redakci zdroj.

Podle informací redakce se Chovanec s Dienstbierem nemají rádi a Dienstbier se prý nechal slyšet, že by v druhém kole podpořil Tejce, protože Chovance prý nemůže ani cítit. Nicméně se počítá, že v druhém kole Chovanec porazí Tejce, i když to nemusí být úplně hladké. 

Hovoří se ale i též o tom, že si Sobotka bude muset dát pozor na Chovance, protože podle některých hlasů míří do budoucna na post předsedy strany. Má přímou linku na Hrad přes poradce prezidenta Miloše Zemana Martina Nejedlého.

Proamerický jestřáb Zaorálek

Podle informací redakce je ohrožena pozice Lubomíra Zaorálka. Delegáti totiž vnímají kritiku občanů kvůli příliš proamerické Zaorálkově politice. Kdyby nebyl zvolen, zajímavě by to zamíchalo volbou dalších místopředsedů.

Dokonce se objevila informace, že by mohl kandidovat na místopředsedu ministr zdravotnictví Svatopoluk Němeček, který je ze stejného regionu jako Zaorálek.. Otázka je, zda by to bylo ve chvíli, kdy by Zaorálek zvolen nebyl. Vyskytla se i informace, že by se právě mohly objevit nové nominace z pléna.

Revolučně genderová Marksová-Tominová

Anketa

Ke sjezdu ČSSD: Kterého kandidáta nejvíce chcete do funkce řadového, opakujeme, ŘADOVÉHO místopředsedy?

hlasovalo: 3735 lidí

Dalším zádrhelem při volbě místopředsedů může být to, že do vedení kandidují tři lidé z Prahy: Dienstbier, Lenka Teska Arnoštová a Michaela Marksová-Tominová. Mít tři místopředsedy z jednoho regionu by se řadě delegátů nemuselo líbit.

Pozice Michaely Marksové-Tominové může být oslabena kvůli jejím někdy radikálním genderovým návrhům, naposledy například ohledně rodičovské dovolené. Řada takových návrhů nemá v ČSSD silnou podporu a tímto Marksová nahrála Tesce Arnoštové. „Slávek říká, že podporuje Marksovou i Arnoštovou, ale pokyn je podpořit Arnoštovou. Navíc Marksová nemá podporu Prahy. Má ji Teska Arnoštová,“ řekl redakci vysoce postavený člen ČSSD.  

Ženské kvóty a demokratizace nominací

„Trochu se bojím, že sjezd nebude mít úplně lehký průběh. Ohrožen je Luboš a Michaela Marksová-Tominová kvůli své radikální genderové politice. Volba prvního místopředsedy také nebude úplně jednoduchá. A určitě zde bude svůj vliv prosazovat i Miloš Zeman. Tomu by určitě vyhovovalo, aby Luboš nebyl zvolen,“ řekl redakci dobře informovaný zdroj.

Tyto věci napovídají, že volba místopředsedů nemusí být tedy úplně snadná. A ani změna stanov nemusí být vůbec jednoduchou záležitostí. I někteří podporovatelé Bohuslava Sobotky mají problém se změnou nominací kandidátů do voleb, chtějí si ponechat vliv na sestavování kandidátek. I schválení kvót v ČSSD může narazit. Mohou se v budoucnu objevit právní problémy a není opět úplně stoprocentní, že delegáti stanovy podpoří.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…