Z prezidentských uchazečů přišli první volit Dienstbier a Fischer

11.01.2013 15:11

Z prezidentských kandidátů dnes k volbám mezi prvními přišli místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier a bývalý premiér Jan Fischer. Oba vhodili své hlasy do uren krátce po 14:00, do pražských volebních místností dorazili s doprovodem. Muži dali najevo, že v historicky první přímé volbě hlavy státu volili sami sebe.

Z prezidentských uchazečů přišli první volit Dienstbier a Fischer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pojďte se s námi podívat do zákulisí před prezidentskou superdebatou

"Asi jste nečekali, že bych volil někoho jiného," řekl při odchodu z volební místnosti Fischer, se kterým přišli manželka a vnuk. Hlas prý bývalému předsedovi vlády dala i rodina. Fischer věří ve svůj postup do druhého kola, kde očekává, že se střetne s někdejším premiérem Milošem Zemanem. Účast lidí ve volbách čeká bývalý statistik a expremiér úřednické vlády vysokou. "Jsem tomu hrozně rád, mluví se až o 70 procentech, což by bylo vynikající," uvedl. Je to podle něj známka toho, že lidé berou první přímou volbu hlavy státu vážně.

Oba vhodili do urny lístek se svým jménem

"Já se přiznám, že jsem volil kandidáta sociální demokracie," řekl s úsměvem Dienstbier novinářům poté, co vhodil hlasovací lístek do urny. "Já myslím, že když člověk usiluje o nějakou funkci, tak by měl věřit sám sobě, pokud chce i po ostatních, aby mu věřili," dodal. Do volební místnosti ho doprovodili partnerka se synem.

Česká republika podle něj velmi naléhavě potřebuje změnu, a proto by každý občan měl využít příležitosti účastnit se voleb. Šance jsou podle Dienstbiera "naprosto vyrovnané". Všichni soupeři podle něj mají svoji sílu. Kandidáta, s nímž by se chtěl případně střetnout ve druhém kole, nejmenoval. Posledních šest měsíců, kdy vedl kampaň, pro něj bylo náročných, ale stály prý za to. "Myslím, že vždycky stojí za to jezdit mezi lidi, bavit se s nimi, zjišťovat jejich názory, jaké mají problémy, a zároveň vysvětlovat, jaká je moje představa," dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…