Za 2 Kč, u nás za 8. Češi z Polska tahají nový hit. Po bednách

16.02.2023 13:41

Ceny koblih v Česku a v Polsku? Obrovský rozdíl. Upozornili na něj mimo jiné nakupující, kteří jezdí do Polska, aby si obstarali právě levnější potraviny. V Česku pořídíte jednu koblihu s ovocnou náplní za zhruba 8–10 korun, v Polsku celé plato za necelých pět zlotých (v přepočtu zhruba 25 korun). To znamená, že jedna kobliha je zhruba za 2 Kč.

Za 2 Kč, u nás za 8. Češi z Polska tahají nový hit. Po bednách
Foto: FCB - skupina Polsko
Popisek: Koblihy z Polska

„Jsou top celé plato, 12 kusů za tu cenu kobliha/donut, ta samá cena celá krabice. Kuřecí prsa 75... s kostí 55... krkovice 56... ČR ať jde s cenami už někam. To samé drogerie. Já kupuji vždy ve velkém,“ píše například jedna z uživatelek.

„Včera jsme koupily 12 ks za 4,99 zl, jak byli kluci v práci nadšení, že mají snídani,“ píše další.

„Já si tam jednou koblihu koupila a byla suchá jak piliny. Nedá se srovnat s našimi, čerstvými a nadýchanými. Možná jsem měla štěstí na nějakou starší,“ ozývá se však jedna z uživatelek.

„Dneska za 25 Kč celé plato,“ raduje se ale další.

V pátek zveřejnil Český statistický úřad data o inflaci za leden. Meziročně se spotřebitelské ceny zvedly o 17,5 %. Tedy v průměru lidé platí skoro o pětinu více, než platili minulý leden. „Tahounem“ inflace jsou dle statistického úřadu náklady na bydlení. Vzrostly ceny nájemního bydlení, taktéž výrobků pro údržbu bytu a hlavně tuhých paliv. Ta zdražila o 58 %.

Ovšem další důvod vysoké inflace je zdražení u potravin. Zdražila například rýže o 35 %, mouka o 44 %, vepřové o skoro 37 % a drůbeží o 32,5 %. A dražší je skoro o 40 % také polotučné mléko. Nicméně nejvyšší čísla jsou u cukru a vajec. Ty od minulého roku zdražily v podstatě stejně, o 85 %.

Cukr a vejce jsou také potraviny, na které se ve svých příspěvcích soustřeďuje Agrární komora České republiky. Pravidelně upozorňuje, kolik z nárůstu ceny je z důvodů narůstu cen u zemědělců a kolik mají „na triku“ obchodní řetězce operující na českém území.

Například u vajec. „Kdo si pořádně ‚mastí kapsu‘, jsou jednoznačně obchodní řetězce. Zdražily totiž znatelně výrazněji než dodavatelé vajec. Přitom drtivá většina růstu nákladů je na straně zemědělců. Téměř 70 % ceny vejce totiž tvoří krmivo nosnic. Jasná čísla: Chovatelé podle ČSÚ od loňského září do prosince zdražili ‚výrobu‘ deseti vajec průměrně z 23,59 na 32,90 Kč. To je nárůst o 9,31 Kč. Obchody za stejnou dobu zdražily z 35,51 na 50,99 Kč. To představuje nárůst hned o 15,48 Kč,“ uvádí komora a dodává: „Jednoznačný statistický důkaz, na čí straně jsou brutální obchodní přirážky. Hlavně, zákazníku, pořádně zaplať!“

Měsíc r. 2022

Cena od zemědělce

Prodejní cena

Září

23,59 Kč

35,51 Kč

Říjen

26,10 Kč

45,01 Kč

Listopad

30,05 Kč

48,92 Kč

Prosinec

32,90 Kč

50,99 Kč

Na „nemravné ceny“ upozornila Agrární komora ČR i v rámci svátku zamilovaných.

Kromě vajec se komora soustředila i na ceny kuřecího. „Vloni v lednu dodávali zemědělci obchodům kuřata průměrně za 23,81 Kč/kg, na konci roku pak za 30,28 Kč/kg. Chovatelé zdražili kvůli extrémně vysokým cenám energií a krmiv o 6,47 Kč, to je 27 %. Supermarkety za stejnou dobu ale zdražily z 59,26 na 79,97 Kč/kg. Přihodily si víc než ‚dvacku‘, což představuje 35 %,“ upozornila.

Pro ParlamentníListy.cz komentoval zdražení ekonom Štěpán Křeček: „Cena vajec stoupla kvůli ptačí chřipce, která způsobila vybití některých chovů. V následujících letech by mělo dojít k zákazu klecového chovu slepic, což může vést k dalšímu navýšení cen. Situaci na trhu zneužívají někteří obchodníci, kteří ceny zvyšují více, než rostou náklady, aby si navýšili své marže.“

„U cukru je problém v tom, že se vyrábí nárazově po sklizni cukrovky. Aktuálně prodávaný cukr se již vyráběl za situace vysokých cen energií, což způsobilo jeho skokové zdražení. I v tomto případě však bohužel platí, že růst ceny cukru nejde plně vysvětit rostoucími náklady na jeho výrobu, takže část problému spočívá ve vyšších maržích obchodníků,“ doplnil pak ke zvýšení ceny cukru.

A pokud jde o pečení mazanců, velikonočního beránka a malování kralic, říká toto: „Do Velikonoc nelze očekávat, že by se ceny vajec a cukru snížily. Naopak zvýšená poptávka může vést ještě k mírnému navýšení cen. Lidé by proto měli využít akčních nabídek na tyto produkty a v případě, že se jim naskytne výhodná koupě, mohou si udělat přiměřené zásoby.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A slib Fialy: nenecháme nikoho padnout, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseH.Hart , 16.02.2023 14:52:23
Jo? To je také ta metafora.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…