Za Miloše Zemana stát nemůže, rozhodl Ústavní soud. Zase Hrad nepotěší

09.02.2021 10:33

Navzdory tomu, že prezident Miloš Zeman apeloval na soudce, aby nerušili zvýhodnění velkých stran, v současné době především hnutí ANO, na úkor menších, soudci Ústavního soudu přesně to minulý týden udělali. A teď od soudu sídlícího v Brně přišel další štulec, který prezidenta Zemana pravděpodobně nepotěší.

Za Miloše Zemana stát nemůže, rozhodl Ústavní soud. Zase Hrad nepotěší
Foto: FTV Prima
Popisek: Miloš Zeman na Primě

Ústavní soud sídlící v Brně minulý týden ve středu zrušil podstatné části volebního zákona. Ačkoli prezident v dopise určeném ústavním soudcům varoval, že zrušení zvýhodnění velkých politických stran může destabilizovat politický systém, soudci rozhodli, jak rozhodli, a to s důrazem na skutečnost, že hlas voliče, který hlasoval pro menší stranu, musí být roven hlasu, jenž preferuje velkou stranu.

Anketa

Jste pro návrat dětí do škol za podmínek, které určila vláda?

77%
23%
hlasovalo: 5861 lidí

A jen o pár dní později přichází další verdikt Ústavního soudu ČR. Tentokrát přináší odpověď na otázku, kdo odpovídá za výrok prezidenta republiky v televizním diskusním pořadu.  

Ústava České republiky stanoví, že prezident je ve své funkci neodpovědný. Za konkrétní politické kroky spojené s prezidentem nesou odpovědnost ministři či premiér, nebo vláda jako celek.  Ale platí to skutečně i u výroků pronesených v televizi?

Přesně to chtěla vědět ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová, která dostala soudně nařízeno omluvit se za stát členovi Rady České televize Zdeňku Šarapatkovi, jehož pověst měl Miloš Zeman poškodit v jednom z rozhovorů v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

„Dne 16. 11. 2017 uvedl prezident České republiky Ing. Miloš Zeman v rámci televizního pořadu s názvem ‚Týden s prezidentem‘ vysílaný na televizní stanici TV Barrandov následující tvrzení: ‚Zdeněk Šarapatka je člověk, který kdysi pracoval, teď nevím, jestli v Lidovém domě nebo Úřadu vlády, už je to hrozně dávno, ale vím, že jsem ho vyhodil pro neschopnost.‘ PaedDr. Zdeněk Šarapatka, Ph.D., nebyl Úřadem vlády České republiky vyhozen pro neschopnost, neboť jeho pracovní poměr byl v daném případě rozvázán dne 9. 10. 2000 dohodou uzavřenou mezi PaedDr. Zdeňkem Šarapatkou, Ph.D., a Úřadem vlády České republiky, a to z iniciativy PaedDr. Zdeňka Šarapatky, Ph.D. Česká republika se za tento dehonestující výrok omlouvá,“ mělo ministerstvo financí napsat Šarapatkovi místo prezidenta Zemana.   

Ústavní soud v tiskové zprávě z 9. února však upozornil, že nedotknutelnost prezidenta republiky se vztahuje na konkrétní osobu, v tomto případě na Miloše Zemana, jedině v případě, že Miloš Zeman jedná v souvislosti s výkonem pravomocí hlavy státu. Jestliže se tak děje, tak za jeho kroky odpovídá stát. Ale pokud udělá něco, co nelze spojit s výkonem prezidentského úřadu, nese za své jednání Miloš Zeman odpovědnost jako soukromá osoba.

Vystoupení v pořadu Týden s prezidentem podle ústavních soudců nemusí být nutně spojeno s výkonem prezidentské funkce.

„Naopak, nemá-li výrok souvislost s činností prezidenta a nepředstavuje tak výkon funkce prezidenta ani jeho úřední postup, nebrání čl. 36 odst. 3 Listiny ani čl. 54 odst. 3 Ústavy tomu, aby za svůj výrok nesl právní odpovědnost sám prezident jako soukromá osoba podle obecných soukromoprávních předpisů. Při hodnocení, zda výrok pronesený prezidentem takovou souvislost má, je třeba posuzovat časové kritérium (zda byl výrok pronesen ve funkčním období prezidenta), kritérium fóra (za jakých okolností a kde byl výrok pronesen) a kritérium obsahu výroku. Nezohlední-li obecné soudy, že výrok neměl souvislost s činností prezidenta, a rozhodnou o povinnosti státu odčinit újmu na osobnostních právech jiného způsobenou výrokem, za který prezident odpovídá sám jako soukromá osoba, poruší právo státu na soudní ochranu (čl. 36 odst. 1 Listiny) ve spojení s čl. 2 odst. 3 Listiny, neboť státu ukládají učinit něco, co mu zákon neukládá, tj. odčinit újmu za jednání, za něž stát neodpovídá,“ uvedli soudci.

V nálezu Ústavního soudu ČR se praví, že výrok Miloše Zemana z televizního pořadu neměl obsahovou souvislost s výkonem funkce prezidenta, takže za toto jeho jednání neodpovídá stát, nýbrž sám Miloš Zeman. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…