Za členství v domobraně odsoudit a zavřít. BIS chce ještě přisolit Hamáčkův návrh

11.11.2019 22:31

Bezpečnostní informační služba (BIS) navrhuje, aby členství v domobraně – v nestátních ozbrojených skupinách – bylo v nejvážnějších případech trestným činem. Chce tak zpřísnit nový zákon, který připravuje ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), podle nějž by za členství v domobraně měla hrozit pouze dvousettisícová pokuta. Informuje server Aktuálně.cz

Za členství v domobraně odsoudit a zavřít. BIS chce ještě přisolit Hamáčkův návrh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Ministerstvo vnitra i kontrarozvědka dlouhodobě varují před skupinami, které chodí v uniformách, mají své velitele, nosí zbraně a pořádají samy pro sebe cvičení. BIS proto nyní navrhuje, aby členství v nich bylo v nejzávažnějších případech trestným činem.
 
Vytváření ozbrojených skupin, které by prosazovaly politické, náboženské nebo obdobné společenské cíle by mělo být nezákonné. Podle kontrarozvědky by v nejzávažnějších případech, například když dojde k vytvoření reálně ozbrojené skupiny s velkým množstvím členů, mělo jít o trestný čin. Nyní podle BIS české právo nezná trestný čin, který by výslovně toto chování trestal.
 
Podle Ministerstva vnitra je však stávající výčet trestných činů v zákoně dostačující a v případě závažného porušení zákona umožňuje postihnout domobrance například i podle trestného činu přisvojení pravomoci úřadu, nedovolené ozbrojování či účast na organizované zločinecké skupině. Připravovaný zákon z pera ministra vnitra Jana Hamáčka počítá s tím, že za účast v domobraně bude hrozit pouze dvousettisícová pokuta.
 
Nyní tajná služba připravený zákon neplánuje s Hamáčkem rozporovat, z důvodu, že ji k podání takového návrhu nevedly poznatky, které by v současné době z hlediska působnosti kontrarozvědky vyvolávaly potřebu postihovat toto jednání jako trestný čin. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…