Za postoj k sudetským Němcům si Klause vážím, vzkázal Filip

27.05.2012 22:58

Ne vždy souhlasím s postoji a názory Václava Klause, za jeho kritický postoj k požadavkům Landsmannschaftu si jej však vážím, vzkázal šéf KSČM Vojtěch Filip.

Za postoj k sudetským Němcům si Klause vážím, vzkázal Filip
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Spolkový předseda Landsmannschaftu Franz Pany kritizoval prezidenta Václava Klause. Prý by měl s příchodem nového prezidenta zavládnout rozum, realismus a ochota k porozumění. Šéf KSČM se Klause zastal. "Jde o další útok Landsmannschaftu na svrchovanost českého státu a snahu vměšovat se do našich vnitřních záležitostí. To je ostatně činnost, se kterou mají sudetští Němci bohaté zkušenosti," podotkl Filip ve svém komentáři na serveru ParlamentníListy.cz.

"Připomeňme si události druhé poloviny třicátých let dvacátého století, kdy tlupy sudetoněmeckých záškodníků vraždily české obyvatele pohraničí a jako pátá kolona podrývaly moc československého státu s vidinou připojení ke Třetí říši Adolfa Hitlera. Připomeňme si masakry našich četníků a vojáků, kteří se jim v tom snažili zabránit. A připomeňme si vlnu nadšení obyvatel česko-německého pohraničí, když Wehrmacht začal s obsazováním Československa. Šlo o zcela jednoznačnou vlastizradu a ještě něco víc, zradu přátel a často i rodinných příslušníků," připomněl Filip.

Sklízejí, co zaseli. Ať se s tím smíří

Když druhá světová válka skončila, museli Němci sklízet plody svých činů. "O odsunu nerozhodla československá vláda, ale byl součástí kapitulace poraženého Německa vůči vítězům," zdůraznil Filip. "Od sudetských Němců jsme se dodnes žádné omluvy natož odškodnění nedočkali. Oni sami se tehdy rozhodli zradit svou vlast. Sami se tak připravili o všechna  práva obyvatel Československa.  Měli by tedy jednou pro vždy přijmout trest a přestat házet vinu na své oběti."

Kritický Klausův postoj proti prolamování Benešových dekretů tak Filip chválí. "Ne vždy souhlasím s postoji a názory Václava Klause. Za jeho kritický a odmítavý postoj k požadavkům Landsmannschaftu si jej však vážím a minimálně v této rovině za ním jako prezidentem České republiky plně stojím," uvedl.

reklama

autor: par

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …