Za samosprávu státních zástupců dávám hlavu na špalek, prohlásil Pospíšil

29.01.2012 15:35

Místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) se shodnou na tom, že česká justice by měla získat samosprávu. Neshodnou se však, jak a kdy. Ministerstvo spravedlnosti přitom připravilo zákon, který by měl garantovat určitou nezávislost státním zástupcům. A za ten hodlá Jiří Pospíšil položit hlavu na špalek.

Za samosprávu státních zástupců dávám hlavu na špalek, prohlásil Pospíšil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil měl například v blízké době jmenovat pražského Vrchního zástupce

Jednou ze součástí připravované justiční struktury je i navrhovaný Protikorupční útvar státního zastupitelství. Ten počítá s 25 zaměstnanci, kteří budou vybráni nejvyšším státním zástupcem. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila však nedojde k navýšení zaměstnanců ze státního zastupitelství.

David Ondráčka z Transparency International přitom návrh ministerstva chválí. Líbí se mu i skutečnost, že do státního zastupitelství budou mít přístup noví lidé, kteří vnesou do zastupitelství nový způsob práce.

V současné době přitom justice čelí dalším kauzám. Ministr spravedlnosti svlékl z taláru dva litoměřické soudce Josefa Knotka a Ladislava Jelínka, které by měla stíhat policie. Soudci čelí obvinění z braní úplatků a hrozí jim až 8 let vězení.

Vede to však k další otázce, a to, zda nedostatek soudců v Litoměřicích sebou nenese odklad podstatných kauz, které právě Josef Knotek a Ladislav Jelínek, kteří byli zproštěni svého úřadu, řešili.

Darujte soudcům samosprávu, volá Ondráčka z Transparency International

Noví soudci na jejich místě budou totiž muset případy řešit od začátku.To podle Davida Ondráčky z Transparency International vede k systémové otázce, do jaké míry české soudnictví řeší korupční případy a kauzy.

 „Nemělo by soudnictví získat nějakou smysluplnou samosprávu, která by jej jasně oddělila od politické moci?“ ptá se Ondráčka. Právě politická moc totiž do podstatných kauz nezřídka zasahuje. Tím vzniká prostor pro klientelistické a manipulační struktury. „Soudci mají pocit, že je jim pořád něco slibováno, ale nedochází k tomu,“ dělí se o zkušenost Ondráčka. Ten si myslí, že justiční samospráva musí být zavedena.

Zatímco o určitou nezávislost státního zastupitelství se chce Jiří Pospíšil zasadit, u soudců je opatrnější. „Je třeba upozornit na Slovensko a Maďarsko, kde rychlé zavedení justiční samosprávy vedlo k zabetonování situace, kdy vládne jakási justiční mafie,“ obává se ministr spravedlnosti.

Polistopadová politika má vůči soudcům dluh, je třeba jej splatit, říká Benešová

Místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová také uznává, že nastavení soudcovské samosprávy není bez rizika, dodává však, že 22 let po sametové revoluci nazrál čas, aby Česká republika měla samosprávné orgány jak pro soudce, tak pro státní zástupce.

 „Navíc stav, kdy je zabetonována v českém justičním systému ona justiční mafie, už existuje,“ dodává bývalá státní zástupkyně Benešová.

Sami soudci přitom absenci vlastní samosprávy berou jako obrovský dluh, který vůči nim politická garnitura má. „I v zájmu justice je očistit svou pověst,“ věří Marie Benešová.

Otázkou přitom je i to, jakým způsobem bude poskládán soud ústavní. Senátorům se nelíbí, že nemají výběr mezi kandidáty. “Ve chvíli, kdy by chtěl Senát po panu prezidentovi, aby na jedno misto dal několik kandidátů, tak je to v rozporu s Ústavou a bylo by to posílení senátu na úkor pravomocí prezidenta republiky,” říká Pospíšil a dodává, že zároveň by měla vzniknout odpovědnost soudců za jejich rozhodnutí.

Primární však pro ministra spravedlnosti je, aby vešel v platnost zákon, který by osamostatňoval státní zástupce. “Tento rok spojuji s novým zákonem o státním zastupitelství.”, říká Jiří Pospíšil a dodává: „Za tento zákon dávám hlavu na špalek.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…