Za státní peníze vám říkají, co si máte myslet? V Brně si na náměstí postavili toto, reakce přišla hned

15.10.2019 14:40

V Brně na náměstí Svobody se otevřela nová multimediální výstava s názvem Totalita. Ta pomocí videomappingu připomíná předlistopadovou atmosféru v Československu. Podle právníka a komentátora Tomáše Tyla je spíše totalitní samotná výstava. „Sedíte na výchovné akci, kde vám z peněz státu říkají, kdo je hodný a kdo zlý,“ píše na svém facebooku Tyl a srovnává výstavu s „výchovnými akcemi“ z 80. let.

Za státní peníze vám říkají, co si máte myslet? V Brně si na náměstí postavili toto, reakce přišla hned
Foto: Redakce Brňan.cz
Popisek: Výstava Totalita

Nový multimediální projekt zajišťuje podle serveru Brňan.cz divákům především hluboký emocionální zážitek, kdy prostřednictvím dvacetiminutového videomappingu proniknou do atmosféry z let 1948–1989. „Náš projekt multimediálního průvodce totalitou 1948–1989 chce zprostředkovat především žákům a studentům atmosféru tohoto období,“ řekl k tomu iniciátor projektu Lukáš Nádvorník, podle kterého nemá značná část mladé generace historické znalosti o komunistickém režimu, jeho totalitní podstatě a klíčových událostech přelomového roku 1989.

Anketa

Mělo by být Turecko za útok a sever Sýrie vyloučeno z NATO?

91%
4%
hlasovalo: 12648 lidí

Projekt Totalita vznikl ve spolupráci s historikem Petrem Blažkem, ředitelem Ústavu soudobých dějin Akademie věd ČR Miroslavem Vaňkem a pod záštitou předsedy Senátu Parlamentu ČR Jaroslava Kubery a Platformy evropské paměti a svědomí. Kromě samotného videa jsou v okolí informační panely s fotografiemi a dodatečnou faktografií a pomocí QR kódu si mohou diváci pustit například záznam politického procesu s Miladou Horákovou nebo studentské demonstrace 17. listopadu 1989.

Komentátor Tomáš Tyl ale celý projekt kritizuje a srovnává ho právě s totalitní manipulací. „Tak prej se nám do Brna na týden vrátila totalita...“ píše na svém facebooku. „To si pamatuju, seděli jsme se školou jak blbci na různých výchovných akcích, kde nás soudruzi všelijak oblbovali a říkali nám, kdo je hodný a kdo zlý. Jak kdyby člověk neměl mozek,“ komentuje ironicky Tyl.

Svoboda po revoluci podle něj trvala jen v 90. letech, poté přišly mnohé restrikce, které nás navracejí do totality. „Pak se to začalo křivit různými státními tabulkami, minimální mzdou, na kterou si prodavačky v obchůdku na venkově v životě nevydělají, ale až ten obchod zavřete, tak my vám dáme dotace (tzn. z daní sebraných všem), abychom to nějak obnovili. Ano, souhlasím s tím, že takhle vypadá totalita! Popírání reality, výroba umělé zaměstnanosti, která ale společnosti nic nepřináší,“ nebere si servítky Tyl.

„Takže, kdybyste jako chtěli vědět, jak si totalitu představují pánové Blažek a spol. z více než dobře placených grantů, můžete v Brně zajít a pohovět si v balónu... Sedíte na výchovné akci, kde vám z peněz státu říkají, kdo je hodný a kdo zlý... Gratuluji,“ zakončuje Tyl svůj příspěvek k nové výstavě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…