Za to budete trestně stíhaná, hodnotil Vrabel projev řečnice z Václaváku. Co řekla?

06.05.2023 17:41 | Reportáž

Předsedkyně spolku Českého mírového fóra Vladimíra Vítová na demonstraci Česká republika na 1. místě přednesla tři požadavky českých občanů na vládu. Mezi tyto požadavky patří: mír, podniknutí kroků k vystoupení z EU a NATO a vystoupení z Bukurešťské devítky. Organizátor demonstrace Ladislav Vrabel po skončení vystoupení Vítové s vtipem zmínil, že za tento projev bude pravděpodobně trestně stíhaná.

Za to budete trestně stíhaná, hodnotil Vrabel projev řečnice z Václaváku. Co řekla?
Foto: Screen: Youtube
Popisek: Protivládní demonstrace na Václavském náměstí.

„Hlavním heslem dnešní demonstrace jsou dvě slova: mír a svoboda. Avšak formální občanské svobody nemají vůbec žádnou cenu pro člověka, který trpí nouzí, útlakem, vyhrožováním a vykořisťováním,“ započala své vystoupení na demonstraci Česká republika na 1. místě předsedkyně spolku Českého mírového fóra a předsedkyně politické strany Aliance národních sil Vladimíra Vítová. Podle ní je nyní ve vládním kurzu opak svobody, a to donucování.

„Vláda a parlament se nás za pomoci ekonomického tlaku, médií, policie a soudu snaží donutit k tomu, abychom měli strach svobodně projevit svoji vůli a svoje názory,“ řekla Vítová. Vláda si přeje, aby se čeští občané báli.

Vítová davu poslouchajících lidí na Václavském náměstí přednesla tři požadavky na vládu Petra Fialy. „Požadujeme, aby naše vláda a parlament podporovaly mír – ne válku,“ přednesla davu první z požadavků. „Nyní, v rámci totálního úpadku kultury a lidství, je to však zesměšňováno, stejně jako vše pravdivé a jako vše vznešené,“ dodala.

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41723 lidí
Druhým požadavkem je vystoupení České republiky z Evropské unie a NATO. „My zde přítomní, požadujeme okamžité podniknutí kroků k co nejrychlejšímu vystoupení z Evropské unie a z NATO, které jsou vzájemně personálně, organizačně a finančně propojeny,“ prohlásila. Na základě odborných analýz vnějších i vnitřních bezpečnostních hrozeb je dle slov Vítové prokazatelné, že členství České republiky v NATO a Evropské unii je hrozbou pro Českou republiku.

V rámci třetího požadavku Vítová zmiňuje uskupení zvané Bukurešťská devítka, která dle jejích slov vznikla za zády občanů České republiky. To je označení pro skupinu devíti zemí nacházejících se ve východní Evropě, která vznikla v roce 2015. Skupina zahrnuje Rumunsko, Bulharsko, Česko, Slovensko, Estonsko, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko a Polsko. Hlavním cílem iniciativy bylo posílit regionální spolupráci, zvýšit ekonomický růst, podporovat energetickou bezpečnost a zlepšovat infrastrukturu. Vytvoření uskupení bylo i důsledkem ruské anexe Krymu v roce 2014. Státy B9 se 25. února 2022 vzhledem k ruské invazi na Ukrajinu sešly s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Podle Vítové mají státy této skupiny být v rámci NATO poslány do bojů proti Ruské federaci a poskytnout na obranu Ukrajiny i vojenské prostředky.

„Bukurešťská devítka ochotných vznikla jen proto, aby NATO samo nemuselo vstoupit do válečného konfliktu s Ruskem,“ vysvětlila svou domněnku pro vznik B9. Státy tohoto uskupení dále nazvala „obranným valem“, které mají být ve válce obětovány. „A proto my – účastníci demonstrace za mír a svobodu – požadujeme jednoznačné a okamžité odstoupení České republiky od Bukurešťské devítky,“ vyslovila třetí požadavek Vítová a plynule navázala i na to, že stejně tak hodlá protestovat i proti Obranné smlouvě mezi Českou republikou a USA.

Tato smlouva dle slov Vítové zbavuje Českou republiku samostatnosti a svéprávnosti. Vyzvala proto poslance Parlamentu České republiky, aby s touto smlouvou nesouhlasili.

Ladislav Vrabel předsedkyni poděkoval za přednes projevu a s vtipem dodal, že za něj pravděpodobně bude trestně stíhaná.

reklama

autor: luk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

§ 407Podněcování války, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTecumseh , 06.05.2023 18:15:32
(1) Kdo veřejně podněcuje k válce, na které se má podílet Česká republika, takovou válku propaguje nebo válečnou propagandu jinak podporuje, bude potrestán odnětím svobody až na pět let. ČR posílá jedné válčící straně zbraně a peníze a tím podporuje tu válku. Ale trestáni jsou v Havloobludáriu ti, co s tou válkou nesouhlasí.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…