Za vším hledej ženu. Časopis propírá důvody, proč Mládek nedostal prověrku

20.01.2014 12:54

Mezi kandidáty na ministry ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) se podle týdeníku Respekt nachází i člověk, který nezískal bezpečnostní prověrku. Řeč je o Janu Mládkovi, který má stanout v čele resortu průmyslu a obchodu. Jak píše ve svém editorialu Erik Tabery, veřejnost by měla vědět, jestli je někdo z členů kabinetu možným bezpečnostním rizikem.

Za vším hledej ženu. Časopis propírá důvody, proč Mládek nedostal prověrku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jan Mládek, stínový ministr za ČSSD

Časopis Respekt se rozhodl pátrat po příčině, která stojí za neudělením bezpečnostní prověrky budoucího ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD). Ten o prověrku žádal hned dvakrát, v roce 2001 ji coby první náměstek ministra nedostal. Podruhé o ni žádal v roce 2005, ale ve funkci ministra zemědělství skončil dřív, než osvědčení získal, a tak řízení o jeho udělení skončilo.

Mládkovy současné problémy odstartoval podle Respektu jeho neurovnaný osobní život a jeho náklonnost k druhému pohlaví. Přestože se Mládek v roce 2001, kdy žádal o prověrku na stupeň Tajné, prezentoval jako spořádaný manžel, tajná služba prý díky odposlechům zjistila opak. Z dostupných informací vyplývá, že se před agenty otevřel Mládkův druhý život.

A nešlo prý o samotnou nevěru ani počet utajovaných milenek, ale zejména jeho vztah ke dvěma ženám ruského původu, kde ze strany BIS vzniklo podezření, že jedna z nich může nést bezpečnostní hrozbu. Kvůli Marii Chlusové se Mládek nakonec rozvedl a vzal si ji za ženu. V její širší rodině se však měly vyskytovat vazby na ruské bezpečnostní složky. Ačkoli veškeré spekulace popřel, prověrku v roce 2001 Mládek nedostal.

Mládek není příliš sdílný

A neúspěšný byl i při své druhé žádosti z roku 2005. Řízení trvalo déle než rok a NBÚ jej nakonec zrušil, protože Mládek nedoložil, k čemu ji potřebuje. Politik dnes nevidí jako problém fakt, že úřad informoval o svých osobních vztahových poměrech nepravdivě. "O svém soukromém životě se třetími osobami nekomunikuji. A to se týká úřadu i médií. Můj osobní život žádné riziko nepředstavuje - to zejména ne dnes," říká nominant na ministra průmyslu.

Nevěra a milenky ale nejsou jediným kostlivcem v Mládkově skříni. Schopnost neodkrýt důležité věci prý prostupuje i do jeho veřejného života - podnikání. Z ekonoma orientovaného na debaty a přednášky se rázem stal realitní makléř, který zprostředkoval obchod za desítky milionů. Podle Respektu je otázkou, v čem dalším je politik ještě ochotný veřejnost klamat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…