Za zneuctění státní vlajky podáno trestní oznámení na primátora Brna Vokřála a ředitele divadla Glasera

29.05.2018 8:54

Advokát Zdeněk Koudelka na svém blogu na serveru Aktuálně.cz informuje o podání trestního oznámení na primátora města Brna Petra Vokřála a ředitele Národního divadla Brno Martina Glasera.

Za zneuctění státní vlajky podáno trestní oznámení na primátora Brna Vokřála a ředitele divadla Glasera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Koudelka

„Dne 28. 5. 2018 bylo podáno advokátem Zdeňkem Koudelkou trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku v souvislosti s hrou Naše násilí a vaše násilí, která byla uvedena 26. 5. 2018 v divadle Husa na provázku v rámci festivalu Divadelní svět Brno. Oznámení se podává na ředitele festivalu Martina Glasera a primátora města Brna Petra Vokřála,“ zmínil Koudelka na svém blogu.

Vadí mu to, že při uvedení hry byla státní vlajka vytažena herečkou z vaginy nebo tento akt byl předstírán. „Vlajka je státním symbolem, přičemž hrubé znevážení státního symbolu je přestupkem podle § 13 odst. 1 písm. a) zákona č. 352/2001 Sb., o užívání státních symbolů. Pokud veřejné vytažení z vaginy nebo řitního otvoru není znevážením státní vlajky, co už by tímto zákonem postihovaným jednáním mělo být?“ ptá se Koudelka. 

  • Původní text ZDE.

Podle jeho slov z veřejných peněz nelze financovat protiprávní jednání, ať jde o trestný čin či přestupek. „I když znevážení státního symbolu není trestním činem, ale přestupkem, použití veřejných peněz na spáchání přestupku je porušením povinností při správě cizího majetku, což je trestný čin. Použití veřejného majetku na protiprávní jednání je samo o sobě protiprávní,“ zmínil dále Koudelka s tím, že hra byla financována z rozpočtu města Brna a dotace Ministerstva kultury. 

„O užití veřejných peněz na hrubé znevážení státního symbolu spolurozhodoval ředitel festivalu Divadelní svět Brno a Národního divadla Brno Martin Glaser i primátor města Brna Petr Vokřál. Tyto osoby jsou odpovědné za užití veřejných prostředků na znevážení státního symbolu,“ uzavřel Koudelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…