Zablokování dezinformačních webů. Další informace jsou tu

26.02.2022 18:18

Národní správce domény .CZ včera zablokoval některé weby kvůli dezinformacím o ruském ataku vůči Ukrajině. Podle sdružení tomuto kroku předcházela konzultace s bezpečnostními složkami ČR. Podrobnosti pro ČT24 sdělil Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC. „Kdyby nás nevyzvala vláda, asi bychom weby neblokovali, nedělali jsme to s lehkým srdcem,“ uvedl. V tuto chvíli by mohl být okruh zablokovaných webů konečný.

Zablokování dezinformačních webů. Další informace jsou tu
Foto: pxhere.com | CC0 Public Domain
Popisek: Ilustrační foto

Seznam osmi webů, které byly zablokovány, správce domény zveřejnil. Podle sdružení ohrožovaly národní bezpečnost dezinformační kampaní, která ruskou agresi na Ukrajině doprovází.

A ohrožují podle Ondřeje Filipa taktéž kybernetickou bezpečnost země. „Všechny ty informace, které se na těchto webech šíří, se snaží oslabovat pozici České republiky v úsilí pomoct státu, který byl napaden ruskou agresí. Po konzultaci s bezpečnostními složkami jsme dospěli k názoru, že v této bezprecedentní situaci je vhodné tyto informace utlumit. Stejně tak k tomu vyzvala i vláda ve svém prohlášení. Není to nic, co bychom dělali s lehkým srdcem,“ uvedl.

Mezi webovými stránkami, které jsou zablokované, jsou například Protiproud.cz, Aeronet.cz nebo Ceskobezcenzury.cz. Česká podoba serveru Sputnik, kterou provozuje ruská státní agentura, však funguje dál. Běží totiž na mezinárodní doméně .COM.

Ohrožují tyto weby národní kybernetickou bezpečnost teprve teď? „Osobně si myslím, že teprve teď to není, ale teď jsme v situaci, kdy pár kilometrů od hranic EU dopadají rakety na civilní obyvatelstvo. Ta situace je bezprecedentní, proto ta reakce je silnější než v dobách klidnějších,“ vysvětloval, z jakých důvodů nakonec přistoupili k tak silným a razantním krokům vůči některým českým médiím.

Není to však poprvé: „Sdružení CZ.NIC už v minulosti několikrát rušilo domény, které především ohrožovaly tu kybernetickou bezpečnost. Tentokrát jsme postupovali obdobně,“ pokračoval Filip.

„Transparentně jsme seznam webů zveřejnili. Žijeme v demokratické zemi, na rozdíl od toho agresora. Každý web, který byl uzavřen, má právo se obrátit na soud, jehož rozhodnutí budeme samozřejmě respektovat,“ sdělil, že toto rozhodnutí je soudem přezkoumatelné. Právní argumentaci prý má sdružení připravenu.

Došlo by k zablokování webu, pokud by k tomu nebyli vyzvání vládou? „To je složitá otázka. Myslím, že ne. My jsme zvažovali hodně věcí. Blokovat weby je určitě špatně. V minulosti jsme velice hlasitě bojovali, například když se schválil zákon, který státu umožňuje blokovat loterie, které porušují pravidla ministerstva financi. Tehdy nám přišlo, že zavádět blokování u loterií je příliš silný nástroj,“ připomněl.

„U zablokování webů jsme rozhodli, že to porušení a nebezpečnost pro ten náš svět byl takové intenzity, že jsme k tomu přistoupili a určitě ne s tím lehkým srdcem,“ sdělil, že výzva vlády a komunikace s bezpečnostní komunitou byly v rozhodnutí silnými argumenty.

Může se seznam dezinformačních zablokovaných webů dál rozrůstat? „Ty zablokované weby se mohou přemístit na jiné adresy, mohou se objevit nové weby, může se tedy objevit naše další reakce, kdy můžeme postupovat obdobně. Neměl jsem tím na mysli, že bychom teď měli nějaký konkrétní plán zablokovat další web.

Národní centrum kybernetických operací vydalo seznam více webů. Mezi nimi jsou i weby mimo .CZ, které jsou tedy mimo naši působnost, a požádalo jednotlivé poskytovatele připojení, aby tyto weby blokovali. Seznam je širší, a jak k tomu přistoupí jednotlivé soukromé společnosti, je na nich. My jsme si jich vybrali osm a vypadá to, že to bude zatím stačit,“ konstatoval Ondřej Filip.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…