Zabraňte dalším barbarským útokům, zahřmělo z Washingtonu do Kremlu

08.04.2018 9:03

Agentura Reuters přinesla informace o tom, že v syrském městě Dúmá mohlo dojít k děsivému útoku za použití chemických zbraní, kterému padly za oběť desítky lidí. Útok měly spáchat vládní jednotky prezidenta Bašára Asada, jehož podporuje Ruská federace. Washington se proto obrátil přímo na Moskvu s jasným požadavkem.

Zabraňte dalším barbarským útokům, zahřmělo z Washingtonu do Kremlu
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

V syrském městě Dúmá vládní jednotky syrského prezidenta Bašára Asada zaútočily na povstalce. K útoku byly údajně použity chemické zbraně. Padly mu za oběť desítky lidí. Podle svědků měl být útok strašlivý. Spojené státy jsou zděšeny a apelují na syrského prezidenta Asada, aby ve své zemi nerozpoutával podobná pekla.

Agentura Reuters k tomu však dodává, že informace o útoku má jen z jednoho zdroje, od Syrsko-americké lékařské společnosti (SAMS). Ta oznámila, že chemické zbraně ve městě Dúmá zabily 41 lidí.  Zprávy uveřejněné na sociální síti Twitter hovoří dokonce o 150 mrtvých. Tyto informace však zatím nebyly potvrzeny z dalších zdrojů. Pokud se informace podaří potvrdit z více zdrojů, Spojené státy požadují, aby se do věcí vložilo mezinárodní společenství a posvítilo si na viníka či viníky.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauert poznamenala, že nejde o první útok za použití chemických zbraní, které má pravděpodobně na svědomí Asad, resp. jeho jednotky. Je proto především na něm a na Ruské federaci, která Asada dlouhodobě podporuje, aby podobné hrůzy zarazili.

„Spojené státy vyzývají Rusko, aby podporu (Asadovi) okamžitě zastavilo a začalo spolupracovat s mezinárodním společenstvím, aby zabránilo dalším barbarským útokům za použití chemických zbraní,“ uvedla mluvčí.

Na internetu koluje video údajně pořízené ve městě Dúmá s asi tuctem mrtvých mužů, žen a dětí, kteří leželi na ulici mrtví. Někteří s pěnou u úst. Syrská vláda však důrazně odmítla, že by její jednotky použily chemické zbraně.

Ředitel Syrské observatoře pro lidská práva Rami Abdulrahman oznámil, že nemůže potvrdit, že byly k útoku použity chemické zbraně.

SAMS tvrdí, že nemocnici v Dúmá zasáhla bomba s chlórem a zabila šest lidí. Další bomba zasáhla nedalekou budovu. V té mělo zemřít dalších 35 osob.

Syrská vládní agentura SANA oponuje, že nepravdivé informace o chemickém útoku rozšiřují povstalci, kteří se tak snaží alespoň zbrzdit úspěšné tažení syrských vládních jednotek usilujících údajně o nastolení pořádku v celé zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…