Začalo jednání Bezpečnostní rady státu kvůli změnám v policii

14.06.2016 19:28

Kvůli sporům o reorganizaci policie se mimořádně sešla Bezpečnostní rada státu. Plánované změny by na jednání, které začalo v 19:00 na Úřadu vlády, měl představit policejní prezident Tomáš Tuhý. Pozvání dostali vedle stálých členů Tuhý s náměstkem, ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a její olomoucký kolega Ivo Ištvan.

Začalo jednání Bezpečnostní rady státu kvůli změnám v policii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO), který se staví proti změnám, podmínil původně svou účast tím, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pozve také Pelikána a odstupujícího šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu. Nakonec však Babiš dorazí, i když Šlachta pozvánku nedostal. Při příchodu na jednání nechtěli Zeman ani Bradáčová novinářům nic říct. „Bezpečnostní rada státu je v utajovaném režimu, já to nebudu komentovat,“ uvedl státní zástupce Zeman. Ištvan pouze řekl, že očekává konstruktivní diskusi.

Ve středu ráno se kvůli změnám v policii mají sejít špičky koaličních stran na dohodovacím jednání podle koaliční smlouvy. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) uvedl, že reorganizaci potvrdí po schůzce BRS, Babiš však doufá, že tak neučiní před středeční schůzkou. Považoval by to za „flagrantní porušení koaliční smlouvy“ a požadoval by Chovancovu demisi.

Chovanec podporuje záměr policejního vedení, aby se protikorupční útvar a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) sloučily v Národní centrále boje proti organizovanému zločinu. Babiš plán kritizuje jako nepřipravený a vedený snahou odstranit šéfa ÚOOZ Šlachtu. Ten v pátek rezignoval a oznámil odchod do civilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…