Začíná Babišova normalizace, píše Petr Hájek

18.02.2014 10:02

Šéfredaktor serveru Protiproud a někdejší vicekancléř prezidenta Václava Klause Petr Hájek se v souvislosti s očekávaným hlasováním o důvěře vládě Bohuslava Sobotky s účastí hnutí ANO Andreje Babiše zamýšlí nad „známou pravdou, že pokud národ nepochopil vlastní minulost, musí si ji odžít znovu – i když ne stejně, ale hůře".

Začíná Babišova normalizace, píše Petr Hájek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, ministr financí

Anketa

Kdybyste byli poslanci, dali byste důvěru vládě Bohuslava Sobotky?

64%
32%
hlasovalo: 9237 lidí

Podle Petra Hájka jsme svědky další normalizace od doby Gustáva Husáka. Nastupující vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) složená ze sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců je totiž podle něj první vládní sestavou od poloviny devadesátých let, na niž z médií není slyšet zásadní výtky.

Celý text Petra Hájka na serveru Protiproud najdete ZDE.

A právě to přirovnává k poslednímu dvacetiletí socialistického Československa. Média začala psát a vysílat pozitivně. „Noviny psaly, jak ČT vysílala: Bojovalo se sice dál, ale jinak. Již ne tolik s třídním nepřítelem, ale o to více s jarem, létem, podzimem a zimou, největšími protivníky rozvoje zemědělství, do něhož stát investoval obrovské prostředky. Noví vůdci chvályhodně nechtěli zemi příliš zadlužovat, na rozdíl od většiny ostatních zemí Sovětské unie. Místo toho drancovali domácí zdroje. Zavládl mír a klid jako na hřbitově. Jmenovalo se to normalizace," konstatuje publicista.

Opakuje se snad historie?

Hájek vychází z jednoho pravidla. Jeho podstata tkví v přesvědčení, že pokud společnost nepochopí svou minulost, je odsouzena si ji zopakovat. Ne v kruhu, ale ve spirále. Společenský vývoj se tak po čase ocitne v tomtéž místě, jen o „závit" dál. A nyní jsme podle šéfredaktora zhruba v tomtéž bodě jako před pětadvaceti lety.

„Země je opět 'pevnou součástí' Sovětské unie (česky Eurosvazu), potížisté jsou odstraněni z politiky. Srpnová 'invaze' spojeneckých vojsk policie a prokuratury (Bradáčová – Šlachta – Ištvan) je zapomenuta. Vláda odstraněna, na jejím místě je nová reprezentace. Vede ji opět Slovák, jehož jméno i příjmení má stejně písmen jako jeho předchůdce Gustáva Husáka: Andrej Babiš. Nikdo se kvůli tomu naštěstí neupaluje," popisuje Hájek.

Hlavním projevem je prý však změna v médiích. Dosavadní palba ze všech zbraní na politiku a její představitele podle Hájka jako zázrakem téměř umlkla. Jsme podle něj zatím pouze na prahu „babišovské normalizace". „Klid, nebude to špatné, známe to: Televize a noviny budou udatně a vzrušeně referovat o boji (státu Agrofert) s nepřízní počasí na jaře, v létě, na podzim a v zimě, jinak ale bude všechno fajn. Určitě poručíme i větru a dešti. Vždyť to říká i Washington (dříve Moskva), tak to musí být pravda," píše ironicky publicista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…