Začíná druhé kolo. ODS chce uhájit Vystrčila

09.10.2020 16:30

Na mnoha místech České republiky se opět otevřely volební místnosti, v nichž během pátku a soboty Češi rozhodnou o výsledcích druhého kola senátních voleb. Pro některé strany budou tyto senátní volby zcela rozhodující. Zejména pro ČSSD, které jde o samotné uchování senátního klubu, ale i pro ODS. Mohlo by se totiž stát, že senátní většinu zaujme hnutí STAN, což by mohlo otřást pozicí předsedy Senátu Miloše Vystrčila.

Začíná druhé kolo. ODS chce uhájit Vystrčila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 8.10.2020)

67%
33%
hlasovalo: 42480 lidí
Voliči rozhodnou o 26 senátorských postech, přičemž se určí, zda budou mít nejpočetnější senátorský klub Starostové, nebo ODS. Ty měly oba před senátními volbami 19 členů.

„Vyjednávání o nejvyšším postu v Senátu necháváme zcela na našem senátorském klubu, já jsem dopředu říkal, že bych byl moc rád, kdyby ty demokratické senátní kluby prostě přišly s konsensuální osobnosti,“ zmínil po prvním kole voleb předseda STAN Vít Rakušan.

Mezi potenciálními jmény na šéfa Senátu se skloňují například místopředseda horní komory Jiří Růžička nebo bývalý rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Podstatně horší situaci, než může potkat ODS tím, že nezíská křeslo předsedy Senátu, však řeší sociální demokraté. Ti nemají jisté, zdali vůbec udrží svůj senátorský klub, který měl přitom před volbami 13 členů, a po volbách jí s jistotou zůstanou tři – Petr Vícha, Jaromír Strnad a Jan Žaloudík. K existenci a k nároku na finanční příspěvek od státu je ovšem třeba členů aspoň pět.

V klubu ČSSD je stále Miroslav Antl, který mandát na Rychnovsku obhajuje za své hnutí Za občany. Frakci ČSSD by mohl posílit znojemský starosta Jan Grois (ČSSD), který kandiduje za hnutí Starostové a osobnosti pro Moravu (dříve Sdružení nestraníků).

Šanci na obhajobu křesla pak mají na Pelhřimovsku, kde je senátorem bývalý předseda Senátu Milan Štěch. Horší to budou mít místopředseda ČSSD Michal Šmarda na Žďársku a Radek Sušil na Karvinsku; ti totiž postoupili z druhých míst.

Senátní volby se týkají 2,8 milionu voličů. V minulém týdnu byla volební účast 36,74 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…