Začíná summit G20 v Hamburku: Pod tlakem bude Trump, Merkelová i čínský prezident

07.07.2017 10:58

Svět upírá oči k Hamburku. Právě v tomto slavném německém přístavu začíná summit dvaceti nejrozvinutějších zemí světa. Mimo jiné na summitu proběhne první setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho ruským protějškem Donaldem Trumpem. Očekává se také, že Trump bude pod velkým tlakem, aby kývl na Pařížskou dohodu o ochraně klimatu.

Začíná summit G20 v Hamburku: Pod tlakem bude Trump, Merkelová i čínský prezident
Foto: Vít Hassan
Popisek: Demonstrace levicových radikálů proti summitu G20 se zvrhla. Část Hamburku se proměnila takřka ve válečnou zónu

Summit v Hamburku proběhne v napjaté době. Ve Spojených státech se stále řeší možné ruské vměšování do amerických prezidentských voleb. Dotkne se Trump tohoto tématu, až se v pátek odpoledne setká s Putinem? Půjde o první osobní setkání prezidentů dvou velmocí. Ale do Hamburku přijíždí také čínský prezident Si Ťin-pching. Trump v poslední době stále více tlačí na čínský Peking, aby přivedl k rozumu severokorejský totalitní režim. Bez pomoci Číny by se tamní diktátor Kim Čong-un nemusel udržet u moci.

Celý článek v angličtině naleznete ZDE.

Pod tlakem je ale také Trump. Hostitelka, německá kancléřka Angela Merkelová se zřejmě pokusí šéfa Bílého domu přesvědčit, aby kývl na Pařížskou dohodu o ochraně klimatu. Trumpův předchůdce Barack Obama už na dohodu kývl, ale Trump od dohody ustoupil. V lehké situaci rozhodně není ani německá kanceléřka Angela Merkelová, která se musí pokusit o hledání konsenzu, a to nebude nijak snadné. Zvlášť v situaci, kdy hrozí rozpoutání obchodní války mezi EU a USA. Jablkem sváru je v tomto případě dovoz oceli z Německa do USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …