Začíná vojenské cvičení Ample Strike 2014

03.09.2014 6:30

Příletem letounů na základnu v Náměšti nad Oslavou dnes začne mezinárodní armádní cvičení Ample Strike 2014. Kromě českých vojáků se ho zúčastní příslušníci armád 11 členských států NATO. Cílem cvičení je sladit výcvik předsunutých leteckých návodčích, kteří určují pozemní cíle pro letectvo, s posádkami letadel a vrtulníků. Cvičení bude největším společným výcvikem aliančních jednotek na českém území.

Začíná vojenské cvičení Ample Strike 2014
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piloti jdou ke stroji

Letouny budou startovat ze základny v Náměšti nad Oslavou a z letišť v Praze-Kbelích a Čáslavi v době od 8. do 12. září.

Cvičení potrvá do 15. září. Uskuteční se na základnách v Náměšti nad Oslavou a Čáslavi, ve vojenských újezdech Boletice a Libavá a v posádce Bechyně. Podle řídícího cvičení Miroslava Svobody se ho zúčastní 1340 vojáků, z toho kolem 300 zahraničních, 28 letounů a přibližně 50 kusů pozemní techniky. Kromě gripenů a ruských vrtulníků řady Mi budou do cvičení zařazeny také stíhačky F-16 a bojové vrtulníky Apache.

Námět cvičení podle velitele vzdušných sil Armády ČR Libora Štefánika v podstatě kopíruje scénář loňského cvičení Ramstein Rover. Příprava domácích a zahraničních pilotů a leteckých návodčích pro podporu pozemních jednotek není podle Štefánika reakcí na události na Ukrajině, cvičení se plánovalo deset měsíců. Navazuje na tematicky podobná mezinárodní cvičení Flying Rhino a Ramstein Rover, která se v České republice konala v předchozích letech.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…