Žádat o náhradu škod způsobených krizovým opatřením státu? U Hamáčka se chystá změna

19.10.2020 16:27

Vláda navrhuje novelu krizového zákona, připravuje ji Ministerstvo vnitra, která může zásadně omezit možnosti fyzických i právnických osob domáhat se náhrady škod souvisejících s krizovými opatřeními státu. Ministerstvo sice v odůvodnění tvrdí, že jde jen o „jazykové zpřesnění”, ale novela je podstatně širší. Státu se nechce platit.

Žádat o náhradu škod způsobených krizovým opatřením státu? U Hamáčka se chystá změna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Anketa

Je dobře, že policie rozehnala demonstranty na Staroměstském náměstí?

80%
20%
hlasovalo: 25654 lidí

Podle současného znění § 36 krizového zákona je stát „povinen nahradit škodu způsobenou právnickým a fyzickým osobám v příčinné souvislosti s krizovými opatřeními a cvičeními prováděnými podle tohoto zákona“. Náhrada věcné škody se má poskytovat podle právních předpisů, které platily v době vzniku škody.

Tyto dva odstavce chce ministerstvo vypustit. Nově by tak podle představ ministerstva měl stát nahradit škodu „vzniklou při činnosti orgánu provádějícího nařízená krizová opatření nebo cvičení“. Škodou se myslí pouze skutečná škoda a podle návrhu jde pouze o jazykové upřesnění současného znění.

S tím nesouhlasí třeba právník Zbyšek Kordač. Podle Kordače totiž na tato ustanovení spoléhaly některé subjekty, které stát poškodil svými opatřeními během nouzového stavu.

„Návrh novely pokládám za kontroverzní minimálně ze dvou důvodů. Jedním z nich je skutečnost, že důvodová zpráva předstírá, že nedochází ke změně u nároku na náhradu škody. Přitom však podstatnou změnou je, že po novele by byl nárok na náhradu škody omezen jen na skutečnou škodu. Jinými slovy: novelou by byla vyloučena náhrada ušlého zisku,“ říká advokát.

„Druhým kontroverzním zásahem je vypuštění ustanovení, podle kterého se náhrada škody poskytuje podle předpisů platných v době vzniku škody. To by umožňovalo státu bránit se poskytnutí náhrady škody poukazem na později přijaté změny legislativy,“ dodává Kordač.

Novela prošla v rámci legislativního procesu připomínkovým řízením. Projedná ji vláda a následně by měla novela zamířit do Poslanecké sněmovny. V dubnu soud zrušil některá opatření přijatá Ministerstvem zdravotnictví, která na základě zákona o ochraně veřejného zdraví omezovala volný pohyb osob, maloobchod a služby. Použití této normy mohlo mít v případě soudní pře vliv na náhradu škody pro podnikatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…