Zadělal si Kalousek na průšvih? Oznámil spojenectví s Bursíkem a toto se právě děje

13.07.2017 17:35

TOP 09 ve čtvrtek oficiálně oznámila spojení s Liberálně ekologickou stranou (LES) Martina Bursíka, někdejšího šéfa Zelených. Na facebookové stránce Topky se následně rozproudila vyhrocená diskuse, desítky lidí Kalouskově straně vzkazují, že teď můžou na jejich hlas zapomenout.

Zadělal si Kalousek na průšvih? Oznámil spojenectví s Bursíkem a toto se právě děje
Foto: repro youtube kanál TOP 09
Popisek: Tisková konference TOP 09 a Bursíkovy strany LES ve Sněmovně

TOP 09 před volbami hledá posily. Strany Miroslava Kalouska a Martina Bursíka neuzavírají volební koalici po vzoru KDU-ČSL a hnutí STAN, TOP 09 pouze vezme lidi strany LES na svou kandidátku.

V Praze bude kupříkladu na šestém místě (s ohledem na současné preference jde o těžko volitelné místo) o vstup do Sněmovny usilovat režisérka Olga Sommerová.

Předseda strany LES, exšéf Zelených a bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík prý kandidovat nebude. Naposled se v roce 2014 ucházel o křeslo v Senátu v obvodu Praha 1, nepostoupil však do druhého kola.

Na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně spolu při oznamování spolupráce stáli předáci obou stran, TOP 09 i LES. Vzájemnou kooperaci oznamoval Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg, Martin Bursík, Olga Sommerová či exministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková.

Jenže TOP 09 se na Facebooku od svých příznivců žádných mnoha pochvalných slov nedočkala. Mnozí fanoušci Topce dokonce otevřeně nadávali, že stranu volili od počátku, ale tímhle jejich náklonnost končí a na podzim to hodí někomu jinému.

Příznivci posílali straně vesměs velmi podobné komentáře. „Dával jsem TOPce fakt velký šance a dokonce jsem vás volil, ale tohle fakt nedám… fakt škoda,“ zaznělo třeba. „Pro mě super zpráva, teď už vám to vydávání se za pravici snad nikdo nesežere,“ napsala uživatelka sociální sítě.

„TOP 09 se obrací od poctivého pravicového konzervativismu doleva, pod vlivem mladé pokrokové krve. Škoda,“ psal další uživatel. „Tak sorry, pánové, měl jsem jasno vás volit, ale kde je Bursík a ta feministka, tam je nevolitelno. Chyba, ale vaše!“ podělil se o svůj pohled další patrně bývalý volič Kalouskovy strany. „Musím říct, že jako bývalý člen strany TOP 09 jsem Topku volil a podporoval vždy i po ukončení mého členství. Tohle jste mi neměli dělat… Gazdík se dal překousnout, ale Bursík?“ svěřil se dokonce exčlen strany.

„Bohužel, moji mladí přátelé se po dlouhém rozhodování, koho volit, přiklonili k Topce. Po tomto oznámení své rozhodnutí zrušili,“ oznámila týmu TOP 09 dáma středního věku. Nechyběly komentáře typu, že tonoucí se chytá stébla, spojování s levicovými ekoteroristy nebo vzkaz, ať TOP 09 odpočívá v pokoji. Pravdou samozřejmě je, že lidé psali i děkovné a pozitivní vzkazy. Převážily spíše ty negativní.

Několik správců facebookové stránky TOP 09 na kritické komentáře dokola opakovalo, že ekologie je bytostně konzervativní téma, že Martin Bursík je pravicový ekolog, že se nic nemění, protože Topka má péči o životní prostředí v programu dávno atd. Nakolik to tímto způsobem pochopí občané, ukážou až říjnové volby.

TOP 09 už dříve oznámila, že na své kandidátky přibere zástupce Konzervativní strany, monarchistické Koruny České nebo Klubu angažovaných nestraníků. Spolu s LESem jde o strany, které v posledních několika volbách nepřekročily ani jedno procento hlasů.

Koruna Česká v minulých sněmovních volbách získala 0,17 procenta hlasů, LES ani Konzervativní strana v roce 2013 ani nekandidovaly a Klub angažovaných nestraníků dle oficiálních čísel statistického úřadu získal přesně 0,00 procenta hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…