Žádná strana nechce podle Bělobrádka vypovědět koaliční smlouvu

10.05.2017 13:19

Hnutí ANO na ranním koaličním jednání vyzvalo ČSSD, ať vypoví koaliční smlouvu. Sociální demokraté to ale odmítli, řekl novinářům po skončení téměř dvouhodinové schůzky vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Ministr financí Andrej Babiš (ANO) na jednání vyloučil, že by mohl rezignovat, hnutí ANO však současně přišlo se jménem možného nástupce, pokud by prezident vyhověl návrhu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na Babišovo odvolání, dodal Bělobrádek.

Žádná strana nechce podle Bělobrádka vypovědět koaliční smlouvu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Zástupci hnutí ANO podle Bělobrádka v závěru schůzky konstatovali, že si musejí některé věci rozmyslet, mimo jiné to, zda si přejí pokračovat v současné koalici. Právě kvůli tomu se zatím nedospělo k dohodě na konkrétním termínu, kdy by se koaliční špičky měly znovu sejít.

„Výsledkem je to, že žádná strana nechce vypovědět koaliční smlouvu,“ uvedl Bělobrádek. ANO podle něj sociální demokraty vyzvalo, ať smlouvu vypoví, ale Sobotka uvedl, že k tomu nevidí důvod. „A jestli chtějí oni, ať si ji vypoví,“ dodal na jednání podle šéfa KDU-ČSL Sobotka.

Premiér také vyzval ANO, ať jméno případného Babišova nástupce pošle písemně, aby se s ním pak sešel, uvedl Bělobrádek. Předsedu hnutí ANO Andreje Babiše by v křesle ministra financí mohla nahradit jeho náměstkyně na ministerstvu Alena Schillerová. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek České televizi řekl, že jméno Schillerové v této souvislosti zaznělo na dnešním jednání lídrů koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Totéž potvrdil ČTK i šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola. Podle něj ale koaliční partneři hnutí ANO nepovažují návrh za relevantní, počkají, až přijde oficiální cestou.

„My v tuto chvíli diskutujeme o nějakých návrzích. Je pravda, že tam (na jednání koalice) zaznělo jméno paní náměstkyně Schillerové jako odborníka, který vlastně 30 let pracuje ve finanční správě,“ řekl ČT Faltýnek.

Bělobrádek znovu zopakoval, že debata o koaliční smlouvě v souvislosti s návrhem na odvolání Babiše není relevantní. „Prezident je povinen jednat podle Ústavy bez dalších podmínek,“ řekl. Je také přesvědčen, že hlava státu by měla zůstat v Česku do vyřešení vládní krize místo toho, aby zamířila na cestu do Číny.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

 

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …