Žádné řešení z Bruselu, nula. A to očkování? Okamura se pustil do Babiše

29.10.2021 22:00

Včerejší projev premiéra Andreje Babiše (ANO) k příležitosti 103. výročí vzniku Československa hodnotí většina politického spektra příznivě a chvála k ministerskému předsedovi míří i z opozice. Mnohem zdrženlivěji se však vyjadřuje předseda SPD Tomio Okamura. Přestože se mu zdál Babišův projev smířlivý, nedošlo prý hned na trojici důležitých bodů. „Měl také nabídnout řešení,“ vytkl například Okamura k tématu růstu cen energií a ukázal na zelený plán EU. „Výsledek byl nula,“ spustil pak k premiérovi ve vysílání CNN Prima News.

Žádné řešení z Bruselu, nula. A to očkování? Okamura se pustil do Babiše
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Tomio Okamura (SPD)

Anketa

Litujete rozpadu Československa? (Ptáme se od 28. října 2021)

74%
21%
hlasovalo: 27809 lidí
Okamura včerejší premiérův projev sice ohodnotil se slovy, že byl koncipován tak, aby spíše spojoval, zdůraznil ovšem, že mu tam chyběly hned tři momenty.

„Ten svátek, ta zásadní věc je přeci připomínka naší národní suverenity, svrchovanosti našeho národa a to, že to není samozřejmost. Že naši předci skutečně položili mnoho životů, abychom mohli být samostatnou republikou. Právě z tohoto pohledu nám dneska Evropská unie odkrajuje tu suverenitu a samostatnost. Tady ten moment mi tam úplně chyběl,“ jmenoval první z nich.

Druhou věcí pak Okamura mířil na premiérova slova ke zvyšování cen energií. „Měl také nabídnout řešení. Právě to, že současná vláda loni kývla na ten šílený plán Evropské unie, takzvaný Green Deal, tak to způsobuje a bude způsobovat to drastické zdražování nejen energií, ale na základě toho i potravin a dalšího,“ pokračoval předseda SPD s tím, že bychom měli od tohoto plánu odstoupit, jinak „zlikviduje peněženky občanů“.

Jednání premiéra Babiše v Evropské unii Okamura označuje za neúspěšná se shrnutím, že „výsledek byl nula“. „Nic se nezměnilo, co se týče toho zdražování energií,“ vyřkl.

Vadila mu i Babišova slova mířená k očkování. „Kdo se chce nechat, ať se očkuje… Kdo nechce, ať není diskriminován,“ uhodil. Podle šéfa SPD by bylo záhodno uznávat i protilátky. „Opět tady pan premiér nabídl jenom jedno plošné řešení, ale přeci vidíme, že plošná opatření nejsou cestou,“ míní Okamura.

Vyjádřil se k vyznamenaným prezidentem Milošem Zemanem, přičemž ohodnotil, že mnozí si vyznamenání zcela jistě zaslouží, kdy jmenovitě vyzdvihl jméno herečky Jiřiny Bohdalové či mistra světa v judu Lukáše Krpálka.

Vyznamenaní si dle něj zároveň zaslouží, aby jim ocenění předal prezident osobně. Podle videa se Zemanem na nemocničním lůžku, které zveřejnil Hrad, pak ještě doplnil, že z něj usuzuje, že je prezident způsobilý podpisovat dokumenty. „Je zcela nepřijatelné, aby se tady otvírala diskuse o odebrání pravomocí prezidentu republiky,“ uzavřel.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Celé Okamurovo ohodnocení letošních událostí 28. října můžete zhlédnout zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…