Žádné údery nepřinesou Rusům očekávaný výsledek, varoval Zelenskyj v noci. Jen ještě víc zbídačí jejich zemi

22.05.2022 7:46 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opět promluvil k národu i ke světu. Vysvětloval mimo jiné, proč Ukrajinci patří do EU. Pár slov řekl také k situaci na bojišti. Ta je prý pro Ukrajinu složitá, ale podle Zelenského je to vlastně svým způsobem dobrá zpráva. Ukrajinci si však podle něj nesmí začít myslet, že už je dobojováno.

Žádné údery nepřinesou Rusům očekávaný výsledek, varoval Zelenskyj v noci. Jen ještě víc zbídačí jejich zemi
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj  zdůraznil, že i v čase války je třeba myslet na rozvoj vědy a školství.

„A chci vám připomenout, že během totální války ruská armáda zničila již 1873 vzdělávacích institucí. Toto je kolosální rozsah ztrát,“ upozornil nejvýše postavený politik Ukrajiny.  

Ukrajinci podle něj dál musí pracovat i na vstupu do EU a musí v co nejkratším čase stihnout to, co jiným zemím trvalo roky. Zelenskyj poděkoval všem, kdo na ukrajinském vstupu do EU ze všech sil pracují. „A chci zdůraznit, že naše cesta evropské integrace není jen o politice. Jde o kvalitu života. A o to, že Ukrajinci vnímají životní hodnoty stejně jako drtivá většina Evropanů,“ pravil prezident Ukrajiny.

A oznámil, že vstup Ukrajiny do EU podporuje i italský premiér Mario Draghi. S ním v sobotu hovořil nejen o vstupu Ukrajiny do EU, ale také o zesílení protiruských sankcí.

Poté poděkoval prezidentovi USA Joeu Bidenovi za to, že podepsal další balík finanční pomoci Ukrajině. Tentokrát ve výši 40 miliard dolarů. A prohlásil, že jde o velký příspěvek k bezpečnosti Evropy.

Pár slov věnoval i situaci na bojišti. Situaci je podle Zelenského opravdu těžká. „Vojenská situace se výrazněji nezměnila. Ale bylo to opravdu těžké. Fakt, že to můžeme říct v 87. den totální války proti Rusku, je dobrá zpráva,“ uvedl prezident.

„Rusko poslalo prakticky všechny své zdroje, aby nás zničilo. V ruských regionech se otevřeně říká, že jejich takzvaná ‚zvláštní operace‘ je příčinou hospodářského poklesu – zejména v odvětvích, jako je stavebnictví a mnoho dalších. A také důvod zbídačení lidí, které může být ještě větší než v 90. letech. Růst cen, devalvace příjmů, zničení veškerého ekonomického potenciálu, který byl v Rusku vytvořen od roku 2000 – to vše ještě útočníky nezastaví,“ uznal Zelenskyj. Ale jedním dechem dodal, že ani masivní náklady na invazi Rusku nepomohu k vítězství nad Ukrajinou. „A žádné ruské údery – ani raketami v oblasti Rivne, ani dělostřelectvem v Charkovské nebo Sumské oblasti, ani všemi možnými zbraněmi v Donbasu – nepřinesou Rusku žádný výsledek,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Ale Ukrajina podle něj nesmí v boji polevit. Nesmí polevit ani lidé na západě Ukrajiny, byť se možná některým obyvatelům měst na západě Ukrajiny zdá, že válka je daleko. „Každý den Ukrajinci umírají za naši nezávislost. Každý den!“ zdůraznil Zelenskyj.

Poté se tradičně rozloučil. „Věčná sláva všem, kteří se za Ukrajinu postavili! Věčná památka každému, kdo dal život za náš stát! Sláva Ukrajině!“ zvolal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…