Žádné uhlí neprodáme. Ani plyn. Zelenskyj učinil oznámení

08.06.2022 7:25 | Ze sítí

„V tuto chvíli nebudeme prodávat náš plyn a uhlí do zahraničí. Veškerá domácí výroba bude směřovat pro vnitřní potřeby našich občanů.“ Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že chce svůj národ připravit pro nadcházející tvrdou zimu. Nejtěžší za posledních 30 let. „Vládě jsem stanovil zcela konkrétní úkol, aby udělala vše pro to, aby se tarify plynu a elektřiny v příští topné sezóně nezměnily. Lidé už kvůli válce čelí dost potížím,“ pravil Zelenskyj. Podělil se také o jednu novinku.

Žádné uhlí neprodáme. Ani plyn. Zelenskyj učinil oznámení
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident, tentokrát svou promluvu k Ukrajincům i ke světu začal praktickým tématem, které potrápí i Čechy a další Evropany. Začal otázkou, čím budou Ukrajinci letošní zimu topit. Svolal k tomu jednání příslušných ministrů, ale také vedení společností Naftogaz, Ukrenergo, Energoatom a také členy Národní komise pro státní regulaci energetiky a veřejných služeb.

„Ať už si okupanti naplánují cokoli, musíme se připravit na další zimu – v našem státě, na naší půdě, pro všechny občany. ... V současné situaci kvůli ruské agresi to bude skutečně nejtěžší zima ze třicet let nezávislosti. Ale! Všechno je v pořádku. Musíme si tím projít, aby naši lidé pocítili normální práci státu. V tuto chvíli nebudeme prodávat náš plyn a uhlí do zahraničí. Veškerá domácí výroba bude směřovat pro vnitřní potřeby našich občanů,“ prohlásil Zelenskyj.

Vládě a příslušným úřadům prý také nařídil, aby se postaraly o opravu tepelných elektráren a jiných klíčových zařízení, která poničili ruští agresoři. Pokud to bude jen trochu možné.

„Rád bych zdůraznil, že jsem vládě stanovil zcela konkrétní úkol, aby udělala vše pro to, aby se tarify plynu a elektřiny v příští topné sezóně nezměnily. Lidé už kvůli válce čelí dost potížím,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Poté vyjádřil naději, že se Ukrajina ještě v červnu dočká statusu kandidátské země na členství v EU. „Ukrajina pro to udělala veškerou, absolutně veškerou nezbytnou práci. Jak se v takových případech říká: míč je na straně evropských struktur, evropských zemí,“ zdůraznil ukrajinský prezident.

Poté se věnoval situaci na frontě a stejně jako v minulých dnech, i tentokrát konstatoval, že situace na Donbasu je složitá. Nejtvrdší boje podle Zelenského probíhají podle Zelenského u měst Popasna, Lysyčansk a Severodoněck. Ale ukrajinský prezident je přesvědčen, že ruské invazní síly již pochopily, že na Ukrajině nemohou uspět. A platí to prý i o bojích na Donbase, i na linii u Chersonu na jihu země.

„Většina okupačního kontingentu si již dobře uvědomuje, že na Ukrajině nemá žádné vyhlídky. Tuto náladu slyšíme v zachycených odposleších rozhovorů. Taková je nálada v ruské armádě. Jsme svobodní lidé. Nejsme vaši otroci. Na Ukrajině již zemřelo více než 31 000 ruských vojáků. Od 24. února Rusko platí téměř 300 životů denně za zcela nesmyslnou válku proti Ukrajině. A stejně přijde den, kdy počet ztrát, i pro Rusko, překročí přípustnou mez,“ vyjádřil svůj názor ukrajinský prezident.

Když se pomalu blížil k závěru svého projevu, oznámil ještě jednu novinku.

„Příští týden je plánováno spuštění speciální ‚Knihy mučitelů‘ – informačního systému, který shromažďuje potvrzená data o válečných zločincích ruské armády. Vytvoření takového informačního systému probíhá již nějakou dobu. Jde o konkrétní fakta o konkrétních lidech, kteří mají na svědomí konkrétní násilné trestné činy proti Ukrajincům. A taková ‚Kniha mučitelů‘ je jedním ze základů odpovědnosti nejen přímých pachatelů válečných zločinů – vojáků okupační armády, ale i jejich velitelů. Těch, kteří vydávali rozkazy. Těch, kteří umožnili vše, k čemu na Ukrajině došlo. V Buči, v Mariupolu, ve všech našich městech, ve všech komunitách, kam se dostali,“ uvedl Zelenskyj.

Nakonec se poklonil všem, kteří brání svobodu Ukrajiny, i těm, které ruští okupanti během svého řádění zavraždili.

Pak už přišlo jen tradiční rozloučení. ¨

„Sláva Ukrajině!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…