Zahradil vysvětloval neúspěch Pospíšila: Kongres není hitparáda mediální popularity

20.01.2014 22:00

Novým 1. místopředsedou ODS se stal europoslanec Jan Zahradil. Porazil tak poměrně populárního exministra Jiřího Pospíšila. Jeho porážku si vysvětluje jasně – delegáti na stranickém kongresu chtěli nové tváře.

Zahradil vysvětloval neúspěch Pospíšila: Kongres není hitparáda mediální popularity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

„My jsme si, myslím, za to vytrpěli své,“ uvedl k ODS a kauze bývalého předsedy Petra Nečase europoslanec. „Myslím, že voliči nám dali dostatečnou lekci ve volbách v minulosti,“ dodal Jan Zahradil.

Podle něj se strana rozhodla na kongresu „nehrabat příliš v minulosti“, a tak nebyli ani pozváni bývalí předsedové. „Myslím, že teď na tomto kongresu na to nebyla chvíle,“ vysvětloval v Hyde parku na ČT.

Sám se stal 1. místopředsedou partaje. Zato Jiří Pospíšil a Miroslava Němcová, jejichž jména se často skloňují jako ta oblíbená u voličů, neuspěli a nestali se ani místopředsedy (Němcová na tuto pozici nakonec ani nekandidovala). „Symbolika toho kongresu je jasná: Delegáti kongresu zřejmě usoudili, že potřebují nové tváře,“ míní Zahradil. „Volební kongres není hitparáda mediální popularity.“

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Podle něj šlo jednoduše o to, aby z vedení zmizeli lidé, kteří byli nějak spojeni s vedením bývalým – i když proti němu vystoupili jako například Pospíšil. „Může to působit nespravedlivě, ale politika je nespravedlivá. A dávat tomu nějaké dodatečné významy by nebylo správné,“ dodal Zahradil.

„Miroslava Němcová je pro mě přirozenou kandidátkou na tak vysoký úřad,“ řekl pak na adresu bývalé šéfky Poslanecké sněmovny ohledně její možné kandidatury na prezidentku ČR. „Pokud to budu moci nějak ovlivnit, tak bych si určitě přál, aby se k jejímu jménu ODS v budoucnu přiklonila,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…