Zájem Čechů o Islámský stát před posledními útoky poklesl, ukázal průzkum

27.07.2016 21:20

Zájem Čechů o dění kolem teroristické organizace Islámský stát (IS) ve druhém čtvrtletí letošního roku výrazně klesl. Vyplývá to z červnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který byl ale prováděn ještě před poslední sérií útoků ve Francii a v Německu. Zprávu převzala ČTK.

Zájem Čechů o Islámský stát před posledními útoky poklesl, ukázal průzkum
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

V březnu se podle CVVM zajímalo o vývoj situace v souvislosti s aktivitami Islámského státu 70 procent Čechů, kdežto v červnu již jen 57 procent. Poklesl také zájem o již dva roky trvající boje na Ukrajině mezi tamní armádou a proruskými separatisty, a to z 52 na 37 procent. Naprostá většina obyvatel Česka ale v červnu stále považovala IS a situaci na Ukrajině za bezpečnostní hrozbu pro republiku i celou Evropu.

Pokles zájmu Čechů o činy islamistů ovšem nastal ještě před několika útoky z poslední doby ve Francii a v Německu, z nichž k některým se IS hlásí. V Nice zabil atentátník 14. července 84 lidí, když najel nákladním autem do davu. Tento týden v úterý pak dva útočníci zajali v kostele u Rouenu šest lidí a zavraždili kněze. IS se k oběma útokům přihlásil.

Islamisté se přihlásili také k útočníkovi v bavorském Ansbachu, který v neděli odpálením výbušniny v batohu zranil 15 lidí a sebe zabil. Ani v tomto případě ale vyšetřovatelé zatím nechtěli spekulovat, zda byl atentátník ve spojení s IS.

Průzkum provádělo CVVM v období od 3. do 20. června. Zúčastnilo se ho 1005 obyvatel České republiky ve věku nad 15 let.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…