Zajímavá jména mezi poslaneckými asistenty. Třeba obě ženy Jana Hamáčka...

21.01.2022 8:02

Ačkoli Jan Hamáček již není ani poslancem, ani ministrem vnitra, ani předsedou ČSSD, obě jeho ženy, exmanželka i stávající choť, nadále zůstávají ve Sněmovně. Exmanželka Kamila dělá asistentku poslankyni ANO Janě Pastuchové a jeho stávající manželka Gabriela Kloudová spolupracuje s lidoveckým poslancem Pavlem Bělobrádkem. Ve Sněmovně se oklikou udržely i další známé tváře.

Zajímavá jména mezi poslaneckými asistenty. Třeba obě ženy Jana Hamáčka...
Foto: Vít Hassan
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček, volební štáb ČSSD

Někteří politici se drží práce ve Sněmovně zuby nehty, i když zrovna nejsou poslanci. Platí to např. o Miloslavu Roznerovi z SPD, který se stal asistentem hned dvou poslanců z řad SPD. Poslanci mají nárok na příspěvek na asistenta přesahující 50 tisíc a je jen na nich, jestli si pořídí jedno asistenta nebo více pomocníků.

O živobytí se nemusí bát ani manželka exministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) Gabriela Kloudová. Ta teď dělá asistentku lidovci Pavlu Bělobrádkovi. A už před tím ve Sněmovně stála jako asistentka po boku expremiéra Mirka Topolánka. „V okamžiku, kdy to bylo možné, požádal jsem ji, aby byla mojí asistentkou. Uprosil jsem ji, zda by mi pomohla alespoň za 1 000 korun hrubého měsíčně. Jsem rád, že mi vyhověla. Její organizační schopnosti budu rád využívat,“ prozradil Bělobrádek MF Dnes. Kloudová navíc působí jako revizorka v „Nadačním fondu Bělobrádek“, který někdejší předseda lidovců založil.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Není bez zajímavosti, že ve Sněmovně jako asistentka působí i Hamáčkova první žena Kamila. „S paní Hamáčkovou se znám dlouho a potřebuji spíš radit s PR články, ale dělá pro mě úplně všechno,“ komentovala nečekanou spolupráci už v minulém volebním období poslankyně ANO Jana Pastuchová.

Někdejší poslankyně ANO Marcela Melková dnes dělá asistentu hned třem stávajícím zákonodárcům ANO, jen není jasné, co přesně pro ně dělá.

List upozornil na jednu perličku. Zatímco místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO) nenechává na nové vládě nit suchou a tvrdí, že kabinet nabírá příliš mnoho nových náměstků a spolupracovníků, její manžel Jan Mraček, zkušený politik z řad ODS, pracuje pro poslance Jana Bureše.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …