Zákaz velikonoční koledy? Biskup Holub silně varuje. Jde o genderovou ideologii

27.02.2019 20:20

Tomáš Holub, plzeňský biskup, má za to, že slepé následování jakékoli ideologie je nebezpečné. Platí to prý i o ideologii genderu. Slepé následování určité ideologie nám totiž zavírá dveře k diskusím s lidmi, kteří mají jiný názor. Sám se prý snaží diskutovat jak se zemanovci, tak s pražskou kavárnou a je za to odměněn tím, že mu nadávají obě strany. Nakonec okomentoval i majetkové vyrovnání státu s církvemi. Hnutí ANO zřejmě nepotěší.

Zákaz velikonoční koledy? Biskup Holub silně varuje. Jde o genderovou ideologii
Foto: Archiv TH
Popisek: Mons. Tomáš Holub

Plzeňský biskup Tomáš Holub poskytl rozhovor serveru Info.cz. Prozradil v něm, že ve svých kázáních sděluje věřícím, že lze milovat i své nepřátele, ale není to zrovna snadný úkol. Přesto by se o to měli lidé v dnešní rozdělené společnosti pokoušet. Stojí za to pokoušet se stát někde mezi rozhádanými tábory zemanovců a pražské kavárny a debatovat s nimi.

„Já se o to intenzivně snažím. A nadávají mi obě strany,“ prozradil biskup. „Myslím si, že obrovský problém současnosti je, že se stavějí barikády i s nějakými ideologickými výklady a taková ta snaha být uprostřed a naslouchat tomu, proč to ta druhá strana vidí jinak, to nám chybí. Já se o to (porozumění) snažím osobně a myslím, že by se to měla pokoušet i církev,“ pokračoval Holub.

Člověk by se podle biskupa měl pokoušet hledat pravdu, a to i za tu daň, že pak nebudeme patřit do žádné party, nebudeme zemanovci a nebudeme ani pražská kavárna. Dnes je to však velmi složité, protože svět čelí řadě hrozeb. Na jedné straně je to globální oteplování, na straně druhé je to terorismus a na straně třetí je to vymírání Evropy. Před lety změnu klimatu řešil málokdo, dnes je to důležité téma.

Církev a především papež František je podle Holuba jednotkou, která se na jedné straně snaží uchovat instituce a na straně druhé se snaží pochopit jednotlivce. „A je za to napadán ze všech stran,“ podotkl na adresu papeže Holub.

Slepé následování jakékoli ideologie považuje Holub za nebezpečné, platí to prý v případě genderové ideologie i v případě jakýchkoliv dalších ideologií. Pokud bychom se měli dožít toho, že nám genderová ideologie bude zakazovat velikonoční koledování, tak to bude špatně.

Nakonec se vyjadřoval i k tématu církevních restitucí. Zdůraznil, že komunisté po roce 1947 církev okradli, a on považuje za správné, že je tato krádež církvím vynahrazena. Důrazně odmítl tvrzení, že by toto majetkové vyrovnání bylo předraženo.

„Já jsem byl šéfem komise, která vyjednávala se sociální demokracií a s ANO po minulých volbách, kde ANO se velmi rychle stáhlo, protože na naše argumentační podklady o tom, že to není předraženo a že oproti ostatním restituentům jsme v osmi z deseti kritérií znevýhodněni, se ANO stáhlo a nechalo v tom samotnou sociální demokracii a od té doby neexistuje jediná seriózní studie, která by na naše argumenty odpověděla,“ poznamenal Holub.

Proč tedy vláda trvá na zdanění církevních restitucí? „Protože je třeba zachovat vládu a komunisté to mají jako podmínku,“ shrnul situaci Holub.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…