Zákon o vojácích z povolání by se mohl zpřesnit

15.07.2017 14:43

Zákon o vojácích z povolání by se mohl zpřesnit. Senátní obranný výbor doporučil Senátu, aby zpřesňující novelu přijal. Zabývat by se jí měl na své červencové schůzi. V zákoně by se mohly zpřesnit podmínky nároku profesionálních vojáků na příspěvek na bydlení, na některé složky služebního platu nebo na náhradu jízdních výdajů. Snížit by se mohl počet přesčasových hodin bez nároku na náhradu z 300 na 150 ročně.

Zákon o vojácích z povolání by se mohl zpřesnit
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Náměstek ministra obrany Jakub Landovský na jednání výboru řekl, že předchozí zásadní změna zákona, která začala platit loni na začátku července, byla úspěšná, praxe ale ukázala potřebu některých dílčích změn. Důvodová zpráva vládního návrhu uvádí, že některá ustanovení zákona nejsou jednoznačná. Zákon zásadním způsobem změnil podmínky výkonu služby a stanovil nový způsob odměňování vojáků. Autoři novely poukazují kvůli některým nejasnostem na to, že případné spory by mohly skončit v budoucnu i u soudu. Předloha by měla posílit právní jistotu vojáků, dodali.

Vojákům se novelou přestanou krátit příplatky na bydlení v případech, že sdílejí ve větším počtu jeden byt. Krácení vedlo podle důvodové zprávy k tomu, že si začali hledat samostatné pronájmy. Jízdné mezi místem bydliště a místem služby bude armáda vyplácet jen pro cesty po Česku. Někteří vojáci uvádějí i zahraniční bydliště. Předloha dále například stanoví nároky vojáka, pokud by byl zajat v Česku. Nyní se zákon týká jen zajetí v zahraničí.

Změny v zákonu se týkají taky například způsobu započítávání služby konané nad základní týdenní dobu a podmínek nároků na volno za službu konanou ve zvláštních režimech.

Náčelníci Generálního štábu Armády ČR, Vojenské kanceláře prezidenta republiky a Vojenské policie, ředitel Vojenského zpravodajství a velitel Hradní stráže budou moci být v případě odvolání propuštěni ze služebního poměru, pokud pro ně nebude jiné vhodné služební místo.

Dolní komora při schvalování zákona podpořila i některé pozměňovací návrhy. Rozšířila výčet případů, v nichž voják neodpovídá za škodu, kterou způsobil při plnění úkolu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…