Zákonodárci si přidali pravomoc oddávat. Ivo Strejček už tuší proč

04.12.2023 21:09 | Monitoring

Někdejší europoslanec za ODS, poradce exprezidenta Václava Klause, Ivo Strejček, se zaměřil ve své glose na svatby. Povšiml si totiž, že zákonodárci nově mohou oddávat. „A dělat si ve svých obvodech zadarmo kampaň,“ poznamenává k tomu.

Zákonodárci si přidali pravomoc oddávat. Ivo Strejček už tuší proč
Foto: Archiv IS
Popisek: Ivo Strejček

„K naprosté dokonalosti má totiž po dnešku nakročen náš právní řád. Zákonodárcům se podařilo propašovat do technické novely zákona o matrikách oprávnění oddávat… pro zákonodárce. Zmocňují tak sami sebe. Jen o jeden hlas v Senátu neprošel návrh na vypuštění této skvělé novinky,“ poznamenal Strejček.

„Obětaví zákonodárci si tak nejspíš budou moci přibrat další nelehkou práci: naparovat se před svatebčany, plést se do památečních fotografií a videozáznamů a dělat si ve svých obvodech zadarmo kampaň. Konečně tak budou vidět i ti, kdo zůstávali léta neviditelní, protože ze samé skromnosti neprojevili žádný samostatný názor,“ dodal Strejček.

„Každý totiž ví, že ženit a vdávat se chce každý. Ale nejsou lidi. Jak jinak vysvětlit, že polovina párů žijících spolu v domácnosti zůstává (a často vychovává děti) jen tak na hromádce? Určitě to bude jen tím, že starostové je nestíhají oddávat. A to ještě když projde manželství pro všechny! Kdo to má zvládat? To se bez oddávajících zákonodárců nedá stihnout,“ dodává Strejček.

„Dosud ústava rozlišuje moc legislativní, justiční a exekutivní. Odjakživa existují tendence všech těchto pilířů moci navzájem si kompetence vykrádat. Oklikou. Zákonodárci fušují do kompetencí moci výkonné (vyšetřovacími komisemi, uzákoňováním správní agendy), výkonná moc vykrádá justici (zasahováním do soudcovské nezávislosti) a justice zase ingeruje do moci zákonodárné (obcházením legislativy formou judikátů, svévolnou interpretací zákonných ustanovení). Ale dosud veškeré pravomoci všem pilířům přidělovala a vymezovala ústava (a technickou stránku výkonu těchto pravomocí například jednací řády). Nyní si zákonodárci na sebe stahují část ryze exekutivní a správní agendy běžným zákonem, a nic se neděje. Nebo je to téma pro Ústavní osud?“ ptá se závěrem tématu Strejček.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí
Kromě toho se věnuje také konferenci o boji s podnebím a tím, že byla zahájena minutou za oběti v Gaze. „Informace o jiných obětech na Arabský poloostrov asi ještě nedorazily. Tohle nevymyslíte. Ono nakonec válčení škodí hlavně našemu podnebí a oné nejmenované planetě. Že si ropní šejkové nepřejí omezení spotřeby fosilního tekutého zlata? Ale kdeže. Těší se, že s každým dalším omezením vyletí ceny. Především ale ta část ceny, daná dodatečnými flagelantskými přirážkami typu emisní povolenky, takže nějaká ta zvýšená marže od těžařů se snadněji ztratí. No, a ve stejný den se dozvídáme, že regulovaná složka ceny energie u nás stoupne od příštího roku o dvě třetiny. A náš premiér nás utěšuje, že na ‚předválečnou‘ úroveň se ceny energií už stejně nevrátí nikdy. Těžko říct, kterou válku má na mysli, když exploze cen energií začala už předloni na začátku podzimu. A vůbec, my jsme přece ty ošklivé uhlíkaté zdroje energie stejně nechtěli, protože vítr a sluníčko jsou zadarmo, takže ceny s každým dalším větrníkem a kolektorem spadnou, jak nám tvrdil poslanec eulamentu Niedermaier a poražený z nizozemských voleb Timmermans. Tak jak nás tedy může postihnout nějaká válka daleko od nás? Navíc když je známo, že dovoz ruského plynu poslední dobou stejně stoupá a dovoz ruské ropy je největší za posledních dvanáct let. Je to nějaké zapeklité. Ale jen zdánlivě. Řešení je jednoduché. Do Dubaje přijedou čeští zákonodárci a vyzbrojeni novou pravomocí oddají Benjamina Netanjahua s Izmailem Hánidžou, vůdcem Hamásu. Okamžitě klesnou nejen ceny energií, ale i globální teploty,“ zakončil Strejček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…