Zámek Opočno zůstane státu. Hraběnka spor definitivně prohrála

24.04.2012 21:34

Ústavní soud definitivně zamítl žádost hraběnky Kristiny Colloredo-Mansfeldové, která si činila nárok na zámek Opočno. Majetek byl zabaven jejím předkům za druhé světové války nacisty.

Zámek Opočno zůstane státu. Hraběnka spor definitivně prohrála
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Hraběnka Kristina Colloredo-Mansfeldová se majetku zabaveného nacisty jejím předkům domáhá už od roku 1991. Ústavní soud nyní s konečnou platností zamítl její stížnost. Spor proběhl bez veřejného projednávání a nález byl zveřejněn v databázi rozhodnutí.

Rozhodnutí soudců předcházelo čtyřleté zkoumání. Ti sice vnímali důvody k zabavení nacisty jako neospravedlnitelné, poukázali však již poněkolikáté na vůli zákonodárce přesně vymezenou v restitučních zákonech.

Do roku 1948 nic

"Ten stanoví, že je možné napravit pouze ty křivdy, které se odehrály jen v letech 1948 až 1989," uvedl soudce zpravodaj Stanislav Balík.

Nakonec tedy zůstane zámek Opočno a další nemovitosti státu. Hraběnka Colloredo-Mansfeldová začala spor už v roce 1991 a na čas se památka dostala i do její správy. Proti vydání zámku ale podal stížnost Národní památkový ústavy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…