Zaměstnanci tu 25 let snili o pořádných platech. Teď by je konečně měli dostat, vyzval z televize Středula

11.11.2014 21:48

Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), před kamerami ČT vysvětloval, proč je třeba zaměstnancům zvyšovat mzdy. Kdyby bylo jen na odborech, prý by je zvýšily nejlépe o 15 procent. Všichni si prý ale uvědomují reálné možnosti české ekonomiky, takže požadují růst pouze pětiprocentní. Středula hovořil také o zákazu prodeje v řetězcích o svátcích, o elektronické evidenci tržeb nebo o problémech českého školství.

Zaměstnanci tu 25 let snili o pořádných platech. Teď by je konečně měli dostat, vyzval z televize Středula
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Předseda ČMKOS Josef Středula v úterním Hyde Parku České televize analyzoval stav české ekonomiky. Hned v úvodu se dotkl propojení regionálních tripartit s tripartitou celonárodní. Krok vedoucí ke komunikaci mezi těmito subjekty je podle Středuly jednoznačně pozitivním jevem. Má vést mimo jiné k tomu, aby regionální tripartity upozorňovaly na problémy druhých a třetích tříd, přičemž stát může pomoci najít prostředky na jejich opravu. To v konečném důsledku bude znamenat, že se zvýší mobilita pracovních sil, takže bude spokojen i stát.

Regionální tripartita funguje i v Praze, ale je úplně nefunkční. Já jsem asi měsíc před volbami psal o řešení problémů s touto tripartitou, ale můj dopis zůstal bez odpovědi,“ prozradil Středula.

Růst mezd o pět procent zvládnou všichni

A pak už došlo na růst mezd. Otázka minimální mzdy se tady dlouhodobě podceňovala, zdůraznil hned v úvodu. „Zaměstnavatelé na území ČR by neměli mít žádný problém s růstem mzdy o pět procent, pokračoval. Otázka navyšování mezd je přitom podle jeho názoru otázkou klíčovou, protože lidé více utratí v ekonomice, pokud si vydělají více. To uspokojí i vyrábějící podnikatele. „Lidé by si měli vydělat tolik, aby je to uživilo,“ zdůraznil.

Pouze ve výjimečných případech se může stát, že na to firma nebude mít, kvůli nějakým problémům, a pak je třeba požadavek růstu mezd upravit individuálně. „Myslím si, že si na to zaměstnanci opravdu vydělali,“ zdůraznil. Po dvaceti pěti letech snů o tom, jak velkou budou mít mzdu, si ji lidé konečně zaslouží,“ prohlásil před kamerami. Kdyby bylo jen na odborech, tak by si Středula uměl představit navýšení platů až o 15 procent, ale to by nebylo nijak snadné prosadit. Prosazuje proto realistických pět procent.

Navýšením mezd by se podle jeho názoru navíc pomohlo řešit problémy s nedostatkem financí v oblasti zdravotního a sociálního pojištění.

Evropské dotace a zákaz prodeje v řetězcích o svátcích

V pořadu došlo také na problematiku evropských dotací. Dnes je jasné, že se nám nepodaří dočerpat evropské dotace za období 2007 až 20013. Ačkoli se současná ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová snaží, peníze kvůli chybám předchozích vlád již nedokáže dočerpat. Odbory na to prý upozorňovaly, ale politici odmítali konat.

Ve studiu padl i dotaz na zákaz prodeje o svátcích v obchodních řetězcích. „Když sedíme za kasou o svátcích, máme příplatky k platu. Proč to tedy chcete zakázat?“ ptala se divačka. Středula odvětil, že tyto příplatky může zaměstnavatel rozpustit do výplaty za práci odvedenou v běžných pracovních dnech. Stejně tak to může podpořit vznik menších obchodů, protože zákon, který prošel Senátem, počítá s uzavřením obchodů jen o určité velikosti. Menší obchodníci na tom tedy mohou profitovat, jak už se to ostatně děje v Německu. „Také je to otázka korektnosti, já myslím, že je to neuvěřitelné, když se pracuje v obchodech i v den vzniku republiky na 28. října, to jinde nenajdete,“ uvedl Středula.

Problémy českého školství

Středula se dotkl také dnešních problémů českého školství. Chybí nám prý především technicky vzdělaní lidé. Ty si je přitom třeba vzdělávat již od základních škol, byť klíčovou roli hrají školy střední a vysoké. „Při současném systému financování školství je velký problém, když střední školy produkují nekvalitní absolventy,“ pronesl host pořadu. Mělo by se to změnit například zavedením různých přijímacích zkoušek, jak už to ostatně bylo i v minulosti. „A já myslím, že ne všechno, co už tu bylo v minulosti, je špatné,“ zdůraznil.

Musí také dojít na optimalizaci sítě škol. Pakliže dnes do středních škol nastupují slabé ročníky, pak udržení stávající sítě škol bude velmi náročné. Druhou možností je právě optimalizace škol. Stejně tak podle odborářského šéfa nesmíme zapomínat na celoživotní vzdělávání lidí ekonomicky aktivních, aby si i tito udrželi práci.

V budoucnu by se nemělo stávat, že už budete dopředu tušit, že po absolvování určitého oboru prakticky nebudete mít šanci najít uplatnění. Typicky šlo o obory, kde se vychovávali manažeři. Tam podle Středuly už muselo být dopředu jasné, že jejich uplatnění bude problematické. Česko by se proto podle jeho názoru mělo inspirovat na Německém modelu, kde si firmy vychovávají na školách své budoucí pracovníky.

Prolomení těžebních limitů na Mostecku a Ostravsku

Stranou pozornosti odborářského šéfa nezůstaly ani uhelné limity a jejich prolomení. „My si myslíme, že by bylo dobré limity prolomit,“ zdůraznil. Prý se o tom bude jednat a to již prvního prosince. Jde o prolomení hnědouhelných limitů na Mostecku a černouhelných na Ostravsku. Středula v této souvislosti poukázal i na to, že jde o regiony s nemalým sociálním napětím. Prolomení limitů by mohlo pomoct k jejich prolomení. Host trval také na tom, že hnědé uhlí na Mostecku je velmi kvalitní a stojí za to využít naše národní zásoby.

"Je to na vládě, aby si vyhodnotila, do jaké míry je to akceptovatelné ekonomicky, ale i společensky a řekla jasné slovo. Jako odborový předák budu chtít také odpověď na otázku: Co budeme dělat s lidmi, pokud se bude propouštět,“ pronesl. Současná nejistota okolo prolomení či neprolomení limitů poškozuje podle odboráře horníky, těžařské firmy a konec konců i stát.

Elektronická evidence tržeb

V závěru pořadu došlo i na problematiku elektronické evidence tržeb, kterou odbory jednoznačně podporují. Pomůže to totiž státu udělat si v daních pořádek a řádně je vybírat.

"Pokud někdo řekne, že tento systém nechce, tak se budu ptát, proč ho nechce, protože to může znamenat, že dlouhodobě krátí daně. Ten, kdo jedná poctivě, se nemusí elektronické evidence tržeb bát,“ uzavřel své vystoupení Středula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…