Zaměstnavatelé a odbory se spolu znovu dostali do křížku. Kvůli minimální mzdě

21.08.2015 11:05

Zaměstnavatelé a odboráři se neshodují na tom, jak by se měl v příštích letech stanovovat růst minimální mzdy. Podle zástupců firem by se nejnižší výdělek měl zvedat podle jasně stanovených pravidel, měl by se tedy navázat na medián mzdy. Odbory by přidávání prozatím nechaly na politicích, a to do doby, než by minimální mzda dosáhla dvou pětin průměrného výdělku.

Zaměstnavatelé a odbory se spolu znovu dostali do křížku. Kvůli minimální mzdě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Vyplývá to z vyjádření zástupců organizací zaměstnavatelů a předáka Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly. O zvýšení minimální mzdy rozhoduje vláda svým nařízením. Někdejší kabinety například v roce 1999 a 2000 zvedly nejnižší výdělek za rok hned dvakrát, mezi lety 1992 a 1996 či 2007 až 2013 naopak vůbec. O úpravě předem jedná tripartita. Zaměstnavatelé, odboráři a členové kabinetu se ale většinou na částce nedohodnou. Letos předáci požadovali růst o tisícikorunu, podnikatelé navrhovali 500 korun a vláda schválila 700 korun. Loni se sice odbory a zaměstnavatelé shodli na 500 korunách, kabinet rozhodl ale o 700 korunách.

S navázáním minimální mzdy na medián souhlasí i hospodářská komora

Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů nesouhlasí s tím, aby se nejnižší výdělek zvyšoval skokově "politickým rozhodnutím". Růst minimální mzdy je podle ní nutné navázat na medián mzdy. Podle svazu průmyslu a dopravy bude pro další období nezbytné minimální mzdu "odpolitizovat" a její zvýšení navázat na nějaký index. Zabránilo by to "skokovým nepředvídatelným úpravám" a firmy by se mohly v předstihu na přidávání připravit.

"Aby byl nastaven koeficient, který jednou provždy vyloučí, že minimální mzda bude tématem na předvolebních billboardech. Požadujeme, aby zvyšování minimální mzdy bylo něco automatického v návaznosti na kondici průmyslu, aby bylo pro firmy předvídatelné, jednoznačné," uvedl viceprezident svazu Jan Rafaj.

S navázáním minimální mzdy na medián souhlasí i hospodářská komora, která považuje změnu způsobu zvyšování za prioritu. Podle komory je nutné vycházet z reálného výkonu ekonomiky a brát ohled i na její budoucí vývoj. Na medián by se mohla minimální mzda navázat od roku 2017, míní komora.

Minimální mzda se od ledna zvýší na 9900 korun

Podle odborů není ještě pro změnu způsobu stanovení výše minimální mzdy důvod. "Až minimální mzda dosáhne 40 procent průměrné mzdy a bude výrazně vyšší než hranice chudoby, pak bude prostor pro diskusi o indexaci a o tom, co by mělo být jejím základem," řekl ČTK Středula. Rozhodování by zatím nechal na politicích. Podle Středuly ani navázání minimální mzdy na medián v zákoně pravidelný růst nezaručí. Argumentuje snížením valorizace důchodů v krizi, kdy politici pravidla zvyšování penzí novelou změnili.

Ministerstvo práce při vypořádání připomínek uvedlo, že návrhy zaměstnavatelů vezme v úvahu "v případě budoucích možných koncepčních změn" ve stanovení nejnižšího výdělku.

Minimální mzda se od ledna zvýší na 9900 korun. Vláda se v koaliční dohodě zavázala, že by se měla postupně přiblížit 40 procentům průměrné mzdy. Ta letos v prvním čtvrtletí dosahovala 25.306 korun, dvě pětiny odpovídají 10.122 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…