Zaměstnavatelské svazy se bouří. Na toto vláda v programu zapomněla

11.02.2014 13:30

Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR zaslala ParlamentnímListům.cz své dílčí vyjádření k programovému prohlášení vlády ČR. Konfederace zdůrazňuje především to, co jí v dokumentu chybí. Prohlášení vlády podle ní postrádá nové a inovativní nástroje aktivní politiky zaměstnanosti či konkrétní čísla k předpokládané daňové zátěži podnikatelů. Zasazuje se také o navázání na spolupráci tripartity.

Zaměstnavatelské svazy se bouří. Na toto vláda v programu zapomněla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu premiéra Bohuslava Sobotky

„V programovém prohlášení vlády chybí z našeho pohledu zásadní princip správného fungování každého moderního státu: komunikace, aktivní dialog se sociálními partnery, včetně zachování a udržení sociálního smíru a účinný systém výměny zkušeností mezi vládou a sociálními partnery. K řešení konkrétních problémů pak obnova a funkčnost jednotlivých pracovních týmů tripartity, jejichž činnost se osvědčila,“ píše se hned v úvodu se značným důrazem právě na Radu hospodářské a sociální dohody ČR.

Konfederace by v chystaném prohlášení vlády rovněž ráda viděla prorůstová opatření a žádá proto zpracování Hospodářské strategie vlády. „Vzhledem k vleklé stagnaci cítíme absenci závazků z oblasti prorůstových opatření, které by jednoznačně vedly k nastartování české ekonomiky a k jejímu posílení. S ohledem na charakter koaliční smlouvy jsme návrh konkrétních opatření tohoto charakteru očekávali v programovém prohlášení vlády. S ohledem na skutečnost, že konkrétní opatření nejsou ani v tomto dokumentu, který pouze rámcově stanoví předpokládané cíle, zásadně požadujeme zpracování Hospodářské strategie vlády jako nelegislativního strategického dokumentu určujícího směřování české ekonomiky ve střednědobém výhledu, od kterého by se měly odvíjet hlavní směry a úkoly jednotlivých rezortů,“ napsal do stanoviska KZPS její prezident Jan Wiesner.

KZPS ČR se staví proti navýšení minimální mzdy

V dokumentu se pak KZPS zabývá připomínkami k jednotlivým ministerstvům. U Ministerstva financí zdůrazňuje prioritu zlepšení výběru daní a uvádí, že tento záměr v programovém prohlášení vítá. „Zároveň postrádáme jakoukoli zmínku ohledně výše daňové zátěže. Nezvyšovat zátěž podnikatelům je sice obsaženo v koaliční smlouvě, ale s ohledem na závažnost by mělo být i mezi programovými prioritami vlády,“ napsal Wiesner.

Z resortu Ministerstva práce a sociálních věcí se pak konfederace zásadně postavila proti navýšení minimální mzdy s tím, že to ohrozí konkurenceschopnost a způsobí zánik pracovních míst. „Zásadně nesouhlasíme s úvahou navýšit minimální mzdu na 40 % průměrné mzdy. Realizace takovéhoto opatření by znamenala ztrátu konkurence schopnosti českého průmyslu s následným zánikem řady firem a nekontrolovatelného růstu nezaměstnanosti,“ píše se v dokumentu.

Programové prohlášení vlády podle představitelů federace postrádá nové a inovativní nástroje aktivní politiky zaměstnanosti, zvyšování flexibility na trhu práce a slaďování pracovního a rodinného života (jako např. sdílená pracovní místa, dětské skupiny, podpory částečných úvazků, služby domácnostem apod.). To jsou oblasti, které KZPS v prohlášení chybí.

Podpora malého a středního podnikání

Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR podrobně připomínkovala ve svém prohlášení priority Ministerstva průmyslu a obchodu. Mimo jiné se zasazuje o rozvoj malých a středních podniků. „V programovém prohlášení je mezi resortními prioritami MPO uvedeno že vláda podpoří rozvoj malého a středního podnikání, které stále představuje nevyužitou rezervu růstu a zaměstnanosti. S ohledem na celospolečenský charakter tohoto problému, na jehož řešení se musí podílet více resortů, jsme toho názoru, že rozvoj MSP by měl být zařazen přímo mezi priority vlády, jako celku,“ navrhuje prezident konfederace Wiesner.

Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR se ve svém prohlášení dotkla i dalších závažných témat. Npříklad prý postrádá v oblasti stavebnictví hned několik důležitých opatření. Zasazuje se o aktualizaci Státní politiky bydlení do roku 2020; včetně výstavby „sociálních“ bytů.

V oblasti těžebního průmyslu a energetiky konfederace například požaduje aktualizovat Státní energetickou koncepci a Státní surovinovou politiku tak, aby zajistily surovinovou a energetickou bezpečnost České republiky, konkurenceschopnost české ekonomiky a ceny energií přijatelné pro podniky a pro obyvatelstvo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…