Zaorálek: Čas na změnu přístupu EU k Rusku ještě nepřišel

19.01.2015 12:57

Čas na změnu přístupu Evropské unie k Rusku zatím nenastal, na východě Ukrajiny není vidět pozitivní posun, poznamenal dnes ministr zahraničí Lubomír Zaorálek při příchodu na jednání s kolegy ze zemí EU v Bruselu. Šéfy diplomacií osmadvacítky čeká strategická debata právě o současné podobě vztahů EU a Ruské federace. Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová při příchodu zdůraznila, že o změně podoby evropských sankcí se dnes mluvit nebude.

Zaorálek: Čas na změnu přístupu EU k Rusku ještě nepřišel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

"Neočekávám, že by docházelo k nějakým změnám naší pozice," poznamenal český ministr. Pro diskusi připravila Evropská diplomatická služba čtyřstránkový materiál, podle kterého by cílem každého rozhodnutí o podobě vztahů s Ruskem měla být snaha posílit evropské možnosti při prosazování vlastních zájmů.

Za první takový zájem je přitom v dokumentu, který unikl do médií, označováno dosažení míru v sousedství. "Další kroky nebudou znamenat návrat k 'obvyklým vztahům' a budou úzce spojeny s plným prosazením loňských dohod z Minsku jako součásti udržitelného politického řešení pro Ukrajinu," napsali evropští diplomaté.

Mogheriniová při příchodu zdůraznila, že dnešní strategická diskuse následuje po listopadovém jednání ministrů zahraničí a především po prosincovém summitu EU.

Každé rozhodnutí o sankcích je vázáno na zlepšení situace na Ukrajině

"Každé rozhodnutí o sankcích... bude založeno na zlepšení situace na Ukrajině, na prosazení dohod z Minsku. Návrat násilí na východ Ukrajiny v posledních dnech je rozhodně špatnou zprávou," prohlásila Mogheriniová.

Ministři podle ní dnes proberou způsoby, jak lépe, efektivněji a koordinovaně využívat kromě sankcí také další nástroje, které má zahraniční politika EU k dispozici. Podpora Ukrajině ze strany EU trvá, dodala.

Český ministr zahraničí: Rusko má zájem vytvořit na východě Ukrajiny zamrzlý konflikt

Podle Zaorálka se nyní potvrzují podezření, že Rusko má zájem vytvořit na východní Ukrajině zamrzlý konflikt a podle všeho o naplňování dohod z Minsku nestojí. "Systém dohod a snahy zklidnit situaci, odstranit těžké zbraně a skončit s násilím, celý tento hlavní projekt nefunguje," dodal ministr.

Také polský ministr zahraničí Grzegorz Schetyna při příchodu poznamenal, že jde o to, zda nastaly nějaké změny, které by případnou změnu evropského přístupu opravňovaly. "Já takový pocit nemám," podotkl.

Dnešní bruselská schůzka prý konkrétní závěry nepřinese

Jeho německý kolega Frank-Walter Steinmeier připomněl sílící násilí na východě Ukrajiny z posledních dní a také on podotkl, že konkrétní závěry dnešní bruselská schůzka nepřinese. Připomněl také neuskutečněnou schůzku lídrů Ruska, Ukrajiny, Francie a Německa v kazašské Astaně s tím, že zřejmě tento týden by mohlo být jasné, zda se podobné jednání nakonec uskuteční.

Přes formálně stále trvající příměří zesílily na východě Ukrajiny boje především v okolí Doněcku, kde ukrajinská armáda zahájila v noci na dnešek rozsáhlou operaci u letiště, jehož část v minulých dnech ovládli proruští separatisté. Oběti nadále přibývají i mezi civilním obyvatelstvem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Objetí, které znamená víc. Putin a Si Ťin-pching. Chystají se velké věci

17:10 Objetí, které znamená víc. Putin a Si Ťin-pching. Chystají se velké věci

Mezinárodní politika definovaná jedním objetím. Ruský prezident Vladimir Putin dnes ukončil státní n…