Zaorálek: Kvůli jízdě ruských motorkářů ČR o vízum nikdo nežádal

17.04.2015 13:51

V souvislosti s ohlášeným průjezdem prokremelských motorkářů z klubu Noční vlci přes Česko zatím nikdo o vízum na zastupitelských úřadech ČR v Rusku nezažádal. Novinářům to dnes řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Šéf diplomacie ve čtvrtek plánovaný přejezd stoupenců ruského prezidenta Vladimira Putina označil za provokaci.

Zaorálek: Kvůli jízdě ruských motorkářů ČR o vízum nikdo nežádal
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

"Já jsem si ověřoval tyhle informace. V tuto chvíli nemám žádné potvrzení toho, že by se někdo obracel na Českou republiku s podobnými žádostmi," uvedl Zaorálek na dotaz, zda už někdo kvůli jízdě Nočních vlků zažádal v Rusku o víza pro vstup do Česka. "Nemám informace o někom, kdo by takto přes naše úřady žádal o vstup do České republiky," dodal ministr zahraničí. 
   
Motorkáři chtějí od dubna do května projet Evropou na oslavu vítězství Rudé armády nad Německem ve druhé světové válce. Demonstrační jízda má vést přes Bělorusko, Polsko, Českou republiku, Slovensko a Rakousko až do Německa s cílem 9. května v Berlíně. Jejich záměr vyvolal nesouhlas zejména v Polsku, které má s Moskvou kvůli ruským intervencím na Ukrajině velmi chladné vztahy. Premiérka Ewa Kopaczová jízdu pokládá za provokaci. 
   
"Průjezd ruských motorkářů zvaných Noční vlci ČR vnímám jako provokaci. Budeme muset především hlídat, aby při průjezdu dodrželi naše zákony," připojil se k ní ve čtvrtek na Twitteru Zaorálek. Dnes nechtěl svůj nesouhlas příliš rozebírat. "Tady teď ještě není zřejmé, s čím ještě (nelze souhlasit). My nemáme potvrzeno, že někdo přijede do České republiky. Každý, kdo k nám přijde, musí dodržovat zákony České republiky a jinak si myslím, že nemá cenu nic předjímat," uvedl ministr. 
   
Noční vlci se označují za apolitickou organizaci, nicméně se netají sympatiemi a podporou ruského prezidenta Putina, který s nimi udržuje kontakt. Putin se v sídle klubu objevil poprvé v roce 2009 a často Noční vlky doprovází na motorce při jejich výjezdech a přijímá je v Kremlu. Kvůli napomáhání ruské anexi Krymu se vůdcové klubu ocitli na sankčním seznamu USA, Putin jim za to udělil vyznamenání. 
   
Ruská liberální média označují Noční vlky za gang radikálních nacionalistů a násilníků vyznávajících agresivní formy pravoslavné víry. Samostatní členové klubu se považují hlavně za vlastence. Letos v lednu se šéf klubu Zaldostanov stal jedním ze zakladatelů ruské odnože hnutí Antimajdan, které na Ukrajině podporovalo někdejší proruské směřování země. 
 

reklama

autor: ste, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …