Zaorálek bije na poplach: Pozor na Le Penovou

07.12.2015 16:22

Jako další varování pro Evropu i Českou republiku vnímá ministr zahraničí Lubomír Zorálek (ČSSD) výsledky prvního kola regionálních voleb ve Francii, které v neděli vyhrála nacionalistická Národní fronta Marine Le Penové.

Zaorálek bije na poplach: Pozor na Le Penovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Bude důležité, jakou strategii zvolí ostatní strany před druhým kolem, nicméně podle Zaorálka se ukazuje, že Evropa musí umět odpovídat na otázky bezpečnosti, které ženou voliče do náruče extrémní pravice.

"Pro mne je to nejenom celoevropské varování, ale i výzva k odpovědnosti i tady v České republice. Je nesmírně důležité, abychom se účastnili toho, aby Evropa skutečně byla schopna odpovědět na to, co dnes je hlavní vlna, která žene voliče extrémně pravicovým stranám. To je to, že se příliš dlouho otálelo se zásadními kroky, které mají garantovat, že Evropa bude schopna zvládnout migrační vlnu," řekl Zaorálek novinářům.

"Pokud se tradiční demokratické strany budou vyhýbat bezpečnosti občanů a neřešit jejich obavy, tak k radikalizaci může dojít. Jsem přesvědčen, že zde je velmi silný soulad všech stran napříč spektrem, až na některé extremisty, a že děláme vše pro to, aby se tento scénář České republice vyhnul," řekl novinářům vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Výsledek podle něj není překvapivý a je důsledkem nepříliš zvládnuté francouzské imigrační politiky v posledních třiceti, čtyřiceti letech a nedávného masakru v Paříži.

Národní fronta těží z úspěšné změny image z krajně pravicové a rasistické formace

Podle odhadů výsledků z nedělního hlasování si Národní fronta zajistila v prvním kole voleb kolem 30 procent, druzí Republikáni 27 procent a socialisté prezidenta Françoise Hollandea 23 procent. Zelení a radikální levice získali dohromady zhruba deset procent hlasů. Šéfka Národní fronty Marine Le Penová a její neteř Marion Maréchalová Le Penová přitom podle odhadů získaly ve svých regionech dokonce více než 40 procent hlasů. Marine Le Penová si dělá naděje na velmi dobrý výsledek i v prezidentských volbách za dva roky.

Národní fronta těží z úspěšné změny image z krajně pravicové a rasistické formace na nacionalisticko-vlasteneckou a protievropskou stranu. Krátce před nynějším hlasováním jí byly větrem do plachet útoky džihádistů v Paříži, protože Národní fronta dlouhodobě jako jediná označuje islámské přistěhovalce za zdroj násilností v zemi a odmítá další migranty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…