Zaorálek chce 1,5 miliardy. Pro herce, ale i vydavatele

26.03.2020 12:11

Lubomír Zaorálek vyslyšel výzvu herečky Ivy Pazderkové „chci, aby se o mě vláda postarala“ a promluvil o tom, že by se měly hercům kompenzovat mzdy a podpořit též vydavatelé. Nesetkal se úplně s pochopením, dokonce se ozvaly hlasy, že co Jan Hamáček rázným jednáním v červené mikině získal, to ministr kultury zase ztratil.

Zaorálek chce 1,5 miliardy. Pro herce, ale i vydavatele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Na kulturu chce Zaorálek 1,5 miliardy korun ve zvláštním balíčku. Z něj by se měly platit například kompenzace hercům nehrajících divadel, kteří by měli dostat 80 procent mzdy. A rovněž by se z něj mělo pomoci vydavatelům. „Nemůžeme si dovolit, aby byl vydavatelský segment touto krizí zdecimován. To by z nás kulturně učinilo zemi druhé kategorie,“ vysvětlil ministr Zaorálek.

V rozhovoru pro IDNES.cz Zaorálek připomněl, že když se před deseti lety „za vlády Mirka Topolánka a Miroslava Kalouska“ utahovaly umělcům opasky naposledy, vedlo to akorát do recese.

Také uklidňoval, že se možná ještě stihne letní sezóna hudebních festivalů, i když ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že povolování masových akcí s tisícovkami návštěvníků bude až tím posledním omezením, které se bude rušit. „Teď bych dopředu nikoho nepohřbíval,“ uklidňoval Zaorálek v rozhovoru pro IDNES.cz.

Pokud jde o vydavatele, tak když prokáží, že mají propad v tržbách více než 30 procent, budou mít nárok na proplacení mezd zaměstnanců, které může být až 80 procent.

Jeho fascinující žonglování s nulami a miliardami pro kulturu nevěřícně komentoval právník Tomáš Tyl. Podle něj se ukázalo, že pokud si lidé myslí, že by „ten Hamáček docela šel“ a že „ta ČSSD možná není úplně ztracená“, tak tento „ministr pro všechno“ připomněl, co ČSSD ve vládě provádí.

Vedle ministra kultury se vydavatelští bossové obracejí také přímo na premiéra. Zaslali mu otevřený dopis, upozorňující na zcela zastavený trh s knihami.

Iniciátorem se stala společnost Euromedia Group. „Vidíme v tom jedinou možnost, jak lze ještě zachránit celý knižní segment, který v tuto chvíli doslova balancuje na hraně svého dalšího bytí či nebytí,“ uvedl generální ředitel společnosti Lukáš Novák. Podpořili ji například Svaz českých knihkupců a nakladatelů, Albatros Media nebo Knihy Dobrovský.

„Český knižní průmysl je historicky nastaven tak, že trpí zvýšenou náchylností na sebemenší překážku. Bývalo dobrým zvykem naší země, že s ním zacházela citlivě,“ napsali vydavatelé mimo jiné v otevřeném dopise, který citují Lidovky.cz.

Vydavatelé a knihkupci, jak zdůraznili, tvoří nikoliv nevýznamou část české ekonomiky. A „jde ale také o zachování pestrého knižního trhu, který má prokazatelný pozitivní vliv na vzdělanost, konkurenceschopnost a čtenářskou gramotnost.

Trh s knihami byl prý již před propuknutím epidemie velmi vratký. Teď navíc očekávají, že nejistí a zchudlí zákazníci budou mít jiné starosti a „knihy nebudou vyhledávanou komoditou pravděpodobně dříve než na Vánoce“.

Proto žádají premiéra Babiše o „o plnou náhradu škody způsobené v příčinné souvislosti s krizovými opatřeními, a to dříve, než budou jejich následky likvidační".

Jejich iniciativu komentoval na sociální síti novinář Erik Best, který připomněl, že majitelem vydavatelství Euromedia Group, hlavního organizátora dopisu, je miliardář Daniel Křetínský. A mezi miliardáře se podle něj počítá i majitel Albatrosu Horák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…