Zaorálek i Filip se brání Nečasovým slovům o puči v ÚSTR

15.04.2013 17:27

Opoziční ČSSD a KSČM se ostře ohradily proti slovům premiéra Petra Nečase (ODS) o levicovém puči v Ústavu pro studium totalitních režimů, v němž jde o ovládnutí Archivu bezpečnostních složek. Místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek označil premiérova vyjádření za řadu nepodložených obvinění. Předseda KSČM Vojtěch Filip zase mluví o hloupých, ba přímo nesmyslných argumentech.

Zaorálek i Filip se brání Nečasovým slovům o puči v ÚSTR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Ovládnutí Archivu bezpečnostních složek (ABS) má podle Nečase zajistit to, aby informace z něj neohrozily budoucí vládní spolupráci ČSSD a KSČM. Nečas soudí, že sociální demokraté chystají po volbách menšinovou vládu s podporou komunistů, kteří za to prý budou požadovat místa ve státní správě.

Nesmysly

Zaorálek novinářům v Ostravě řekl, že na nepodložená obvinění je těžké reagovat, "protože to jsou nesmysly". "Žádné důkazy, žádné důvody, jednom dohady," uvedl. Za absurdní Zaorálek označil tvrzení, že by ČSSD chtěla Archiv bezpečnostních složek ovládnout.

Odvolaný ředitel ústavu Daniel Herman v poslední době asi nebyl podle Zaorálka mužem na svém místě. Zcela nový je prý pro místopředsedu ČSSD Hermanův názor, že se rozhoduje o tom, kdo bude mít monopol na českou historii, klíč k archivům bezpečnosti. ČSSD prý nikdy takový zájem neměla. Podle Zaorálka se obviněními vůči ČSSD jen odvádí pozornost od nynějších problémů v zemi.

Podobně se vyjádřil předseda KSČM Vojtěch Filip, jenž označil Nečasovy argumenty za hloupé, ba přímo nesmyslné. Filip tvrdí, že dokumenty byly nejprve soustředěny na jedno místo, aby z nich mohly být odstraněny kompromitující informace na současnou vládní moc.

"Nyní jde o to, kdo bude mít možnost falešně interpretovat a manipulovat fakta," řekl ČTK šéf komunistů. Svědčí o tom podle něho to, že práce jakéhokoli orgánu ústavu se prý nesmí účastnit nikdo z bývalé KSČ nebo současné KSČM, byť by byl jen sympatizantem. "To je důkaz nikoli historického zkoumání, ale politické manipulace," dodal Filip.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…