Zaorálek jednal v Baku o energetice, investicích a turistice

03.06.2014 18:21

Rozvoj hospodářských styků České republiky s Ázerbájdžánem a spolupráce v dopravě, energetice, zdravotnictví a turistice byly hlavními tématy dnešního jednání českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka s šéfem ázerbájdžánské diplomacie Elmarem Mammadyarovem v Baku. Beseda ministrů se týkala i dodržování lidských práv, sdělila ČTK telefonicky mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová.

Zaorálek jednal v Baku o energetice, investicích a turistice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

„Ázerbájdžán představuje pro Českou republiku klíčového partnera v rámci regionu jižního Kavkazu, zejména s ohledem na zajištění energetické bezpečnosti, ale nejen tam. Jsme si vědomi velkých příležitostí pro české firmy,“ řekl podle mluvčí český ministr.

Ministr Zaorálek by přivítal více ázerbájdžánských studentů na českých školách

S ázerbájdžánskými partnery jednal Zaorálek o možnostech rozšíření vzájemné obchodní výměny a investic, zejména v dopravě, budování infrastruktury, ve zdravotnictví a v počítačových technologiích. Velký potenciál ministr vidí v oblasti energetické bezpečnosti, a to především v aktivním zapojení českých firem do budování plynových tranzitních koridorů.

Ministr Zaorálek by přivítal více ázerbájdžánských studentů na českých školách, kde jich nyní studuje přes 200. Rád by také povzbudil zájem ázerbájdžánských turistů o Českou republiku, zejména pak o lázeňské pobyty.

Zaorálka dnes v Baku přijal ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev. I on poukázal na velké možnosti spolupráce obou zemí, zejména v investicích, vzdělávání, kultuře a turistice. Podle tiskové zprávy ázerbájdžánské prezidentské kanceláře je Alijev s úrovní vztahů své země s Českem spokojen.

Zaorálek přijel do Ázerbájdžánu zhodnotit stav vzájemných ekonomických a politických vztahů s důrazem na možnosti rozšíření vzájemné obchodní výměny a investic, uvedlo na svém webu české ministerstvo zahraničí. Po návštěvě Ázerbájdžánu český ministr zamíří ve středu do gruzínské metropole Tbilisi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…