Zaorálek v ČT podpořil Bidena. Trump je prý „nebezpečný muž“. Pak ale nastoupil Kobza

05.11.2020 23:05

Ministr kultury a bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) doufá, že prezidentské volby ve Spojených státech vyhraje kandidát demokratů Joe Biden. V pořadu Události, komentáře vzpomenul, že když se s ním sešel v Praze, tak na něj působil jako „příjemný chlapík“, a myslí si, že když zvítězí, Spojené státy se vrhnou na tvorbu aliancí ve vztahu k otázce koronaviru, klimatické změny či pohledu na Čínu. Místopředseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jiří Kobza (SPD) očekává po amerických volbách „bouřlivé období“. Upozornil, že by se v případě úspěchu Bidena stala viceprezidentkou Kamala Harrisová, která podle něj „asi nebude mít spojování ve svém slovníku“.

Zaorálek v ČT podpořil Bidena. Trump je prý „nebezpečný muž“. Pak ale nastoupil Kobza
Foto: Repro Youtube
Popisek: Biden vs. Trump - koláž

Anketa

Jste pro umožnění korespondenčního hlasování při volbách v České republice?

4%
96%
hlasovalo: 18671 lidí
Zaorálek označil současnou hlavu Spojených států za „nebezpečného muže“. „Když jsem se dnes díval na ty jeho tweety, tak mi to připadalo, že vytváří chaos,“ řekl. Trumpova snaha o pozastavení sčítání hlasů podle něj „zpochybňuje demokratickou proceduru“.

Kobza se Zaorálkem souhlasil s tím, že „demokratické hodnoty dostávají na frak“. Upozornil však, že někteří voliči tvrdí, že za ně již někdo volil korespondenčně a bylo jim znemožněno volit. Podle něj se tak zopakuje scénář z roku 2000, kdy došlo k přepočítání hlasů. Obává se prý, co nyní ve Spojených státech nastane.

„Takováto nestabilita se děje ve chvíli, kdy dochází k určitému vlivu ve světě,“ varoval následně Zaorálek s tím, že nyní v zemi do lednové inaugurace nové hlavy státu hrozí nestabilita.

Bývalý ministr zahraničí má v otázce, kdo v Bílém domě příští rok zasedne, již jasno: „Myslím si, že Biden směřuje k vítězství, jde o to, jak velké a jak spolehlivé bude.“ Nyní se tak podle něj hraje jen o náskok, aby nebylo možné Bidenovo vítězství později zpochybňovat.

Varoval, že oslabení Spojených států může „někdo využít“. Trump je podle ministra kultury „bezohledný“ ve chvíli, kdy by měli řešit zásadnější otázky, z nichž jmenoval koronavirus či klimatické změny.

Kobza nynější náladu ve společnosti připodobnil k tomu, které bylo v Americe cítit před občanskou válkou. „To období, které bude následovat, bude bouřlivé,“ obává se.

Zaorálek vzpomenul, jak v Praze s Bidenem trávil večer. „Je to příjemný chlapík, se kterým se velmi dobře jedná,“ ohodnotil kandidáta demokratů. Zaorálek si myslí, že Spojené státy s Bidenem ve vedení budou vhodné pro tvoření aliancí.

Při zvolení Joea Bidena by post viceprezidentky připadl Kamale Harrisové, která je známa svými kontroverzními názory, Kobza proto spojování příliš od Bidenovy administrativy neočekává. „Já bych nezapomínal, že viceprezidentkou bude velmi agilní, velmi radikální Kamala Harrisová. Ta asi spojování nebude mít ve svém slovníku,“ naznačil. Odhaduje, že ať vyhraje kterýkoli z kandidátů, tak to „bude mít dopady“.

Zaorálek doufá, že uspěje Biden a instituce ve Spojených státech „to ustojí“, znovu zmínil budoucí možnost aliancí, například by rád viděl společný pohled Evropy i Spojených států na Čínu.

Aktuálně dochází ke sčítání posledních hlasů. Čeká se zejména na výsledky v Georgii, Pensylvánii a Severní Karolíně, kde Trump vede, a v Nevadě, která je nyní pro vítězství Bidena klíčová. Zcela sečtené hlasy nemá ani Arizona, kde je nyní ve vedoucí pozici Biden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…