Západ by měl na Ukrajinu poslat poradce, zaznělo v ČT. Rusko už to stejně dělá

02.02.2015 22:31

Politický geograf Jakub Landovský a novinářka Petra Procházková v pondělních Událostech, komentářích České televize diskutovali o situaci na Ukrajině. Povstalci vyhlásili další vlnu mobilizace, přičemž chtějí naverbovat tisíce vojáků a v USA se prý uvažuje o dodávkách zbraní kyjevské vládě. Co to znamená pro další vývoj konfliktu?

Západ by měl na Ukrajinu poslat poradce, zaznělo v ČT. Rusko už to stejně dělá
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Novinářka z Lidových novin Procházková má za to, že případná dodávka zbraní kyjevské vládě by mohla představovat zlom, pokud by ty dodávky byly masivní. "Když ta válka vloni na jaře začala, tak ta armáda byla v dezolátním stavu. Za rok se podařilo udělat velký krok kupředu, ale logistika se stále musí zlepšit," upozornila Procházková. K tomu by ukrajinské armádě mohli přispět poradci ze Západu, přičemž by se tím vyvážil jen vliv ruské pomoci separatistům.

"Myslím si, že to prohlášení o mobilizaci je obrovská bublina separatistů. Ti dobrovolníci, kteří bojovat chtějí, už v těch zákopech dávno jsou. Ale mohou donutit některé osoby, aby kopaly zákopy a podobně, ale k aktivním bojovým akcím budou spíše pozváni profesionálové z Ruska," prohlásila novinářka.

Kde berou separatisté zbraně?

Landovský k tomu poznamenal, že jen vojenské kroky k vyřešení tohoto konfliktu nepovedou, ale rozložení bojových linií a situace na bojišti bude klíčová. "Dlouhodobým cílem ale může být vytvoření jakéhosi zamrzlého konfliktu s Ruskem, který v podstatě řešení nemá," upozornil. Rejstřík tahů, které Rusko může provést, je ale podle jeho názoru tak široký, že lze jen těžko předvídat, co bude dál.

Pár slov řekl i k separatistům. Ti na začátku konfliktu tvrdili, že mají zbraně od ukrajinské armády, ale válka trvá už rok a separatistům výzbroj neubývá. Separatisté je ale jen těžko mohou kupovat na legálních mezinárodních trzích. Naproti tomu Ukrajina je členem OSN a jako uznávaný suverénní stát takto zbraně nakupovat může.

V závěru znovu promluvila Procházková, která prozradila, že zítra odjíždí na Ukrajinu a neví, zda se na východ dostane. Obyvatelé separatistických oblastí prý už nemají elektrický proud a neteče tam ani voda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…