Západ zpochybňuje nejslavnější sovětskou tankovou bitvu z druhé světové války. Moskva hovoří o falšování dějin

14.07.2019 8:58

Uskutečnila se tanková bitva u Prochorovky, nebo ne? Podle britského historika Bena Wheatleyho nikoliv, jde prý jen o legendu. Rusko se však brání a trvá na tom, že bitva, jež se měla odehrát 12. července 1943, se však stala tak, jak je uváděno. Píše o tom server Novinky.cz.

Západ zpochybňuje nejslavnější sovětskou tankovou bitvu z druhé světové války. Moskva hovoří o falšování dějin
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank

Wheatley svá tvrzení o tom, že se bitva nestala, opírá o letecké snímky, které udělala německá Luftwaffe. Uvádí, že Němci v té době ztratili jen pět tanků a zdecimovali sovětské tankové formace. Podle dosavadních informací však měly být ztráty daleko vyšší, až kolem 350 strojů. Podle všeho však tyto údaje vycházejí ze zkreslených čísel generála Pavla Rotmistrova, jenž se snažil zakrýt vysoké ztráty. 

Původní text ZDE.

Oficiální ruské kruhy však zprávu historika odmítají, například šéf ruského muzea protivzdušné obrany Jurij Knutov nazval článek očividným falšováním historie.

„Pokusy přepsat nezměnitelná historická fakta, zfalšovat události těch let, kdy sovětský lid hrál hlavní roli při porážce nacismu a osvobození Evropy od ‚hnědého moru‘, jsou nevhodné a urážlivé,“ řekl pak mimo jiné ruský velvyslanec v Německu Sergej Nechajev.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…