Zaplať a jsi v pohodě? Noviny rozkrývají, jak velkou moc mohl mít uvězněný soudce

25.02.2013 7:06

Deník MF Dnes zjistil, že soudce, státní zástupce a advokáti, které koncem týdne pozatýkala policie, se pravděpodobně angažovali v zahlazování trestných činů v dopravě. Za úplatu tak třeba vraceli řidičské průkazy odebrané jejich majitelům za řízení pod vlivem alkoholu. Všechny dopravní trestné činy z celé Prahy se soustřeďují právě u obvodního soudu a na Obvodním státním zastupitelství Prahy 2, kde dotyční působili.

Zaplať a jsi v pohodě? Noviny rozkrývají, jak velkou moc mohl mít uvězněný soudce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Ve čtvrtek odpoledne zadrželi kriminalisté státního zástupce Františka Fialu z Obvodního státního zastupitelství Prahy 2. Spolu s ním odvezli také desítky spisů z agendy trestných činů v dopravě. Fiala je druhé jméno, které je v hledáčku policie kvůli rozsáhlé justiční korupční kauze.

Kromě Fialy a dalších čtyř lidí zadrželi vyšetřovatelé i soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Ondřeje Havlína. Fiala i Havlín se později přiznali. Policie odmítá říct, z čeho jsou oba muži podezřelí. Podle deníku je případ úzce spojen s trestnými činy v dopravě. Televize uvedla, že Havlín vzal v minimálně sedmnácti případech úplatek, jednalo se prý o statisícové částky.

Vykoupili se z trestu

Pachatelé trestných činů v dopravě měli platit za to, aby se vyhnuli trestu, například aby nepřišli o řidičské oprávnění. Patří sem třeba řízení pod vlivem alkoholu nebo způsobení vážné nehody. Přesný mechanismus fungování není známý. Zatím je prý jasné, že Havlín i Fiala se na dopravní agendu specializují.

"Poskytli jsme policii součinnost. Předali nám seznam spisových značek a jména pachatelů - všechny dokumenty jsme našli a předali," řekl Fialův nadřízený, obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Bláha. "Většina materiálů se týkala dopravních trestných činů," dodal.

V kauze je podle policie zapleteno dalších šest lidí. "Soudce, státní zástupce, advokát, advokátní koncipient a dvě osoby stojí mimo právnická povolání," uvedla šéfka pražského vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová.

Sporná osoba Havlína

Předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček nechtěl Ondřeje Havlína do funkce vůbec přijmout, nakonec ale musel. Nyní se ukazuje, že měl nejspíš pravdu, když se proti němu několikrát postavil. "Nesouhlasil jsem s tím. Když Ondřej Havlín odešel z diplomacie a chtěl se vrátit zpět na původní pozici soudce, odmítl jsem ho v domnění, že mu skončil mandát. Pan Havlín se však začal soudit a vyhrál. Byl jsem povinen ho přijmout," popisuje Sváček.

Ten na Havlína také podal před několika měsíci trestní oznámení, když vyšlo najevo, že se pokoušel ovlivnit kolegyni a nahlížel do spisu svého známého, kterého chytila policie, jak řídí vůz pod vlivem alkoholu. Havlín byl kárným senátem potrestán snížením platu.

Sváček už dříve také upozorňoval, že je nebezpečné nechat tak velké pravomoci na jednom soudu. Všechny dopravní trestné činy z celé Prahy se soustředily do rukou Fialy a Havlína. "Nejméně dvakrát jsme předkládali na ministerstvo spravedlnosti legislativní návrh, aby byla zrušena speciální místní příslušnost Obvodního soudu pro Prahu 2 pro věci v dopravě," uvedl pro MF Dnes Sváček.

Než se celá kauza vyšetří, přijde soudce i státní zástupce o funkci. Otevřené případy, na kterých pracovali, převezmou jejich kolegové. Dokonce je prý možné, že dojde i k revizi starších, již pravomocně rozhodnutých kauz, které mohly být touto justiční aférou ovlivněny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …