Zásadní informace o Vladimiru Putinovi: Rusko roste, zemědělství kvete, krize zažehnána. Ale...

08.10.2017 20:07

Na začátku října oslavil prezident Ruské federace Vladimir Putin 65. narozeniny. A ačkoli to nemusí být na první pohled patrné, Leonid Beršidskij v komentáři pro agenturu Bloomberg tvrdí, že Putin slábne. V ruské společnosti se prý cosi děje.

Zásadní informace o Vladimiru Putinovi: Rusko roste, zemědělství kvete, krize zažehnána. Ale...
Foto: Personal website Vladimir Putin
Popisek: Vladimir Putin

Na první pohled se může zdát, že v Rusku se nic nemění. Ruský prezident Vladimir Putin od počátku tisíciletí fakticky nepřetržitě vládne zemi a svou vládu může prodloužit i po prezidentských volbách v roce 2018. Po mnoha letech je ale v Rusku něco jinak. Lidé v různých částech Ruska začínají stále více naslouchat opozičnímu politikovi Alexeji Navalnému. Lidé jsou v jeho jménu ochotni demonstrovat. Nemusejí to být velké demonstrace, protože ruské úřady je zakazují a proti demonstrantům zasahují, ale někteří lidé už se nebojí ani policie a vyrážejí do ulic.

Anketa

Má Andrej Babiš vaši důvěru? (obnovené hlasování od 8.10.2017)

63%
37%
hlasovalo: 12586 lidí

„Na první pohled se zdá, že by Putin mohl nechat Navalného demonstrace v klidu probíhat... Cena ropy se drží na úrovni, kterou vláda považuje za přijatelnou pro ruský rozpočet. Jádrová inflace klesá na úroveň Velké Británie. Hospodářský růst je zpátky. Velkého pokroku bylo dosaženo především v zemědělství... Saúdský král zaplatil za svou první návštěvu v Moskvě. Na Blízkém východě je Rusko silnější, než kdy bylo od dob rozpadu Sovětského svazu. Ukrajina, největší trn v Putinově patě, klesla do svého obvyklého bahna politických hádek a ekonomické neschopnosti. Jinými slovy, vše probíhá poměrně dobře. Na obzoru není žádná zjevná porážka nebo selhání, které by podkopaly Putinovu dominanci v Rusku,“ napsal komentátor.

Celý článek v angličtině naleznete zde.

S Putinem je to prý jako s kořenovou zeleninou zvanou tuřín. Byly časy, kdy se v Rusku lidé neživili ničím jiným než tuřínem, takže když se jich někdo zeptal, jak jsou spokojení, řekli, že je všechno v pořádku, protože stejně neznají nic jiného. S Putinem je to stejné. Když se lidí zeptáte, zda jsou spokojeni s Putinem, řeknou, že ano, protože stejně skoro neznají žádného jiného politika.

Ale pro režim je stále obtížnější udržet společnost v klidu. Nejpozději v roce 2024 bude muset Putin odejít a podle dnešních nálad se zdá, že Rusům nebude stačit jen kosmetická změna ve vedení země. Bude muset jít o skutečnou politickou změnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…